POBOLJŠANJE KOGNICIJE

Imati kućnog ljubimca može smanjiti starenje mozga do 15 godina

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Oni su druženje bez osuđivanja, bezuvjetna ljubav i podrška, smanjuju stres i tjeskobu, poboljšavaju raspoloženje i pomažu da budemo fizički spremniji.

Svi ti čimbenici također imaju tendenciju poboljšanja kognicije, jer mentalno zdravlje izravno utječe na funkcioniranje mozga.

Istraživanja ukazuju na pomoćnu ulogu životinja tijekom liječenja mnogih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, rak, fibromialgija, autizam i demencija.

Terapija uz pomoć životinja također se često koristi u liječenju mentalnog zdravlja kao što su depresija, anksioznost, posttraumatski stresni poremećaj i druga stanja.

No, postoje li istraživanja o učincima kućnih ljubimaca na ljudski mozak?

Da, istraživanje iz 2022. ispitivalo je povezanost posjedovanja kućnih ljubimaca i kognitivnih sposobnosti kod starijih osoba.

Ispitanici su bili odrasli u dobi od 65 godina i stariji, koji su posjedovali kućnog ljubimca dulje od pet godina, manje od pet godina te vlasnici koji nisu imali kućnog ljubimca.

Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su imali kućne ljubimce dulje od pet godina imali bolje rezultate kratkoročnog i odgođenog prisjećanja riječi od onih koji nisu bili vlasnici.

Drugo istraživanje bavilo se učinkom posjedovanja kućnog ljubimca na spoznaju i zdravlje mozga.

Uključeno je 95 odraslih ispitanika u dobi od 20 do 74 godine, a od toga 56 ispitanika bili su vlasnici kućnih ljubimaca, a 39 nisu.

Subjekti su završili neuropsihološku procjenu i MRI sesiju.

Rezultati su pokazali da je posjedovanje kućnog ljubimca povezano s višom razinom kognicije (bolja brzina obrade, orijentacija pažnje i pamćenje za priče) i većim moždanim strukturama (dorzalna pozornost, limbički sustav i zadane postavke mreže modaliteta).

Ti su učinci bili najveći za vlasnike pasa i starije odrasle osobe koje su imale više od jednog kućnog ljubimca.

Istraživači su također zaključili da posjedovanje kućnih ljubimaca može smanjiti starost mozga do 15 godina.

Istraživači su otkrili da vlasnici mačaka mogu imati manje psihijatrijskih poremećaja i općenito povoljniji stav prema kućnim ljubimcima.

Zaključno, istraživanja pokazuju da su kućni ljubimci općenito dobri za zdravlje našeg tijela i mozga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum