INTRIGANTNA POZADINA

Volite li pse? Otkrijte drevni i tajanstveni simbolizam čovjekovog najboljeg prijatelja

| Autor: Novi list
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Kelti su vjerovali da su psi povezani s medicinom, lovom i smrću, čak su vjerovali da se neke patologije mogu izliječiti primjenom pseće sline.

Ako se veza s lovom čini očitom, s obzirom na to da su se psi naširoko koristili za lov na plijen, povezanost sa smrću je posljedica prisutnosti brojnih pasa u zagrobnom životu.

Sam bog podzemlja, Arawn, bio je u pratnji čopora bijelih pasa s crvenim ušima, objašnjavaju "Sveti simboli" Roberta Adkinsona.

Zaronimo stoga u drevni i tajanstveni simbolizam čovjekova najboljeg prijatelja.

Pas i podzemlje

Pas se oduvijek smatrao likom koji ima funkciju pratnje duša umrlih u zagrobni život, dakle povezan s podzemljem.

Sjetite se samo Kerbera starih Grka, monstruoznog troglavog psa koji je čuvao ulaz u podzemni svijet, da ne spominjemo egipatskog Anubisa ili inugamija iz japanske mitologije.

Pse nalazimo i u srednjoameričkoj mitologiji, često prikazivani u scenama iz zagrobnog života iz doba Maja, prisutni su i kod Asteka, gdje je bog Xolotl prikazivan u obliku čudovišnog psa.

Pas, čovjekov vjerni prijatelj

S jedne strane smrt i monstruozan izgled, s druge reputacija čovjekova najvjernijeg prijatelja.

Slava prisutna već u rimsko doba, kada je Plinije izjavio da su psi i konji životinje koje su najvjernije čovjeku.

Čak i na srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima pas izražava odanost, objašnjava Claudio Roghi u "Pas prati čovjeka od neolitika do danas", što dobro pokazuje rad Jacopa della Quercia za grobnicu Ilarije del Carretto, gdje pas čuči na Ilarijinim nogama s melankoličnim pogledom okrenutom prema gospodaru.

Simbolizam vjernosti nalazimo i na portretima supružnika gdje pas predstavlja bračnu vjernost: primjer za to je djelo Jana van Eycka iz 1434. posvećeno supružnicima Arnolfini.

Pas kao totemska životinja

Ljudi koji za totemsku životinju imaju pse, prema onome što izvještava web stranica "What is my spirit animal", sposobni su spontano davati i primati nježnost.

Oni su također pojedinci koji ne moraju stalno biti u središtu pozornosti, ali koji vrlo dobro mogu djelovati iza kulisa, pozicije koja im omogućuje jasniju opću viziju.

Pas kao totemska životinja također simbolizira sposobnost da se čovjek posveti duhovnom putu ili osobnoj etici i ne trpi sitničavost.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater