Prepoznajte simptome

Omiljena namirnica može biti otrovna za vašeg ljubimca

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Čokolada... tko joj može odoljeti! Ona nam je veliko zadovoljstvo, a obožavaju je i životinje.

No jeste li znali da čokolada, kao i svi drugi slatkiši koji sadrže šećer, može biti noćna mora za naše kućne ljubimce – pse, mačke, čak i zečeve. Psi posebno žele probati svu hranu na koju naiđu, a ako imaju priliku, mogu jesti čokoladu u velikim količinama. Drugi kućni ljubimci pate od istih simptoma kao i psi ako konzumiraju čokoladu. Mačke su podložnije negativnim učincima konzumiranja čokolade nego psi, piše Zdravkokorisno.

Što čokoladu čini otrovnom za kućne ljubimce?

Čokolada sadrži sastojke koje naši ljubimci ne podnose. Ovi sastojci, teobromin i kofein, najviše su koncentrirani u tamnoj čokoladi i čokoladi za kuhanje.

To znači da ne postoji "sigurna" količina čokolade za vašeg ljubimca. Čak je i bijela čokolada, koja ima najnižu razinu teobromina, bogata mastima i šećerom, što može uzrokovati pankreatitis i pridonijeti pretilosti. Manji psi su podložniji negativnim učincima čokolade od većih pasa.

Za kućne ljubimce proizvode se "slatkiši" koji umjesto čokolade i šećera sadrže rogač, dostupni su za kupnju, tako da svoje ljubimce možete razveseliti na zdrav način.

Koji su znakovi trovanja čokoladom?

Ako pratite svog ljubimca, rani znakovi trovanja teobrominom i kofeinom uključuju: Bolest, proljev, nemir i učestalo mokrenje.

Ako ljubimac nastavi s konzumiranjem čokolade, posljedice trovanja čokoladom mogu napredovati, a posljedice su: nepravilan srčani ritam, unutarnje krvarenje i smrt.

Dakle, ako stvarno volite svog ljubimca, nemojte ga hraniti čokoladom! Ako ga želite usrećiti, kupujte mu samo njima namijenjene slatkiše.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini