BRZO SE ŠIRI

U Jadranu se pojavila invazivna vrsta opasne ribe s bodljama: Ubod je bolan, evo što učiniti ako doživite neugodan susret

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Njezin otrov je termolabilan, što znači da se može neutralizirati toplinom, prenosi Net.hr.

I dalje se nastavlja invazija otrovnih vatrenjača u Jadranu, javlja Morski.hr. Riba lav ili riba paun, invazivna je indo-pacifička vrsta koja je poznata po štetnosti za lokalne ekosustave.

Opasna je zbog svoje ishrane autohtonim ribljim vrstama, ali i zbog brzog širenja na koloniziranim područjima Sredozemlja.

Tijelo joj je prekriveno bodljama koje su otrovne pa se nakon uboda javlja jaka bol. Mogući su i ozbiljniji simptomi tako da se u slučaju uboda preporučuje posjet liječniku. Toj ribi, upravo zbog toga, treba pristupiti s oprezom, posebice u slučaju ribolova. Srećom, njezin otrov je termolabilan, što znači da se može neutralizirati toplinom. Najbolje je utapati ubodeno mjesto u vodi temperature 40 do 45 stupnjeva po 30 do 90 minuta, rekli su iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita.

Ova vrsta je prvi put zabilježena u Jadranu 2019. godine, a najsjevernije je stigla do Visa 2021. godine. Za očekivati je da će se pojavljivati još više zbog dinamike širenja, a ove godine zabilježena je nekoliko puta u južnom Jadranu. Ulovljena je na Korčuli, blizu Račišća.

Da bi se smanjile negativne posljedice, treba voditi računa o svojoj sigurnosti i oprezno rukovati ako dođe do ulova.

U ovom slučaju, vatrenjače, hobotnice i neke vrste kirnji predstavljaju za sada jedine poznate predatore u Sredozemnom moru te očuvanje njihovih populacija može doprinijeti kontroli njezine populacije. Najčešće se mogu pronaći u blizini podvodnih grebena i na manjim dubinama dostupnim ribolovcima i rekreativnim roniocima. Vatrenjača je izvrsnog okusa, a moguće ju je i konzumirati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater