ZAGREB

Šah: Caruana u četvrtfinalu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na internetskoj stranici Chess.com odigran je i posljednji susret osmine finala 5. Svjetskog prvenstva u brzom šahu, koje se igra u tri različita segmenta.

 

Na prvom takvom natjecanju 2017. godine pobijedio je svjetski prvak Magnus Carlsen, a zatim je tri godine uzastopce slavio Amerikanac Hikaru Nakamura. U prvoj seansi igra se 90 minuta u tempu od 5 minuta za cijelu partiju uz jednu sekundu dodatka poslije svakog poteza, u drugoj 60 minuta u tempu 3 minute + 1 sekunda dodatka, a u trećem 30 minuta u tempu od samo 1 minute + 1 sekundu dodatka. Poslije prave drame u četvrtfinale se plasirao Amerikanac Fabiano Caruana svladavši Francuza Maximea Vachier-Lagravea s 13,5-12,5 zahvaljujući pobjedi u posljednjoj partiji. U prvoj seansi Caruana je bio je sa 4,5-3,5, u drugoj je Vachier-Lagrave napravio preokret sa 6-3, ali je u igri na jednu minutu Caruana uzvratio sa 6-3 i plasirao se među osam najboljih.
U četvrtfinale su se ranije plasirali Nizozemac Anish Giri (s 14-12 eliminirao je Poljaka Jan-Krzysztofa Dudu), Kinez Ding Liren (pobijedio je Azerbajdžanca Šahrijara Mamedjarova s 14-12), Mađar Richard Rapport (svladao je Rusa Alekseja saranu sa 16,5-14,5), Indijac Nihal Sarin (nadigrao je Rusa Aleksandra Griščuka s 15,5-10,5), Armenac Levon Aronian (s 15-12 izbacio je Rusa Daniila Dubova), Hikaru Nakamura (deklasirao je Rusa Petera Svidlera s 22-10) i Amerikanac Wesley So (eliminirao je svog sunarodnjaka Jefferyja Xionga s 18-14).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater