WIJK AAN ZEE

Šah: bez promjena na vrhu "Tata Steel" turnira

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

U 6. kolu 82. "Tata Steel" turnira, na kojem u glavnoj skupini sudjeluje 14 igrača s vrha svjetske rejting liste, svjetski prvak Norvežanin Magnus Carlsen (2872) zabilježio je i šesti uzastopni remi pa je i dalje na granici od 50 % osvojenih bodova. 

Carlsen je vodio bijele figure protiv svog posljednjeg izazivača Fabiana Caruane i originalnom igrom pokušao je zahvatiti jaku inicijativu. No, Caruana je izvrsno reagirao i taktičkim prijetnjama zaustavio njegov nalet. Serijom izmjena preveo je igru u potpuno jednaku završnicu teških figura pa se svjetski prvak morao pomiriti s podjelom boda.

Tim remijem Carlsen je produžio svoj nevjerojatni niz neporaženosti na 113 partija! Vodeći tandem So - Firouzja osvojio je po pola boda. Amerikanac je nakon mirne pozicijske igre s Poljakom Jan-Krzysztofom Dudom remizirao u trenutku kad je nastala jednaka skakačka završnica, a Iranac je kao crni relativno lako održao nešto slabiju topovsku završnicu protiv Kineza Yangyija Yua.

Nekadašnji svjetski prvak Vishy Anand neuobičajeno oštro krenuo je protiv dobrog taktičara Jordena Van Foreesta. Već u ranoj fazi otvaranja Indijac je žrtvovao dva pješaka za inicijativu, ali se Nizozemac uspio obraniti vraćanjem materijala s prijelazom u jednaku završnicu. Remijem je završena i partija Xiong - Vitiugov, a pobjede za priključak vrhu postigli su Danil Dubov i Anish Giri.

Rus je iskoristio jednu pogrešku svog sunarodnjaka Vladislava Artemieva i munjevito dobio u napadu, a Nizozemac je u sjajno igranoj završnici slavio protiv Bjelorusa Vladislava Kovaleva.

Rezultati 6. kola: Carlsen - Caruana remi, Dubov - Artemiev 1-0, Giri - Kovalev 1-0, So - Duda remi, Van Foreest - Anand remi, Xiong - Vitiugov remi, Yu - Firouzja remi.

Poredak poslije 6. kola: So i Firouzja po 4 boda, Caruana, Van Foreest, Dubov, Xiong, Carlsen, Duda, Anand, Giri i Artemiev po 3, Vitiugov 2,5, Yu 2 i Kovalev 1 bod.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini