NEW DELHI

Šah: Vodi Asaubajeva

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U indijskom gradu New Delhiju odigrano je 6. kolo trećeg FIDE Grand Prix turnira šahistkinja u ciklusu 2022.-23. na kojem zbog neočekivanih otkaza u posljednji trenutak sudjeluje samo 10 igračica iz 5 zemalja.

Opet su bile slobodne dvije igračice, a odlučena je samo jedna partija. Nevjerojatna Kazahstanka Bibisara Assaubajeva postigla je i četvrtu pobjedu i dostigla Kineskinju Jiner Zhu na prvom mjestu. Iako je vodila crne figure protiv Ruskinje Poline Šuvalove i bila izložena jakom napadu, Assaubajeva je hladnokrvnom obranom i brzim protunapadom na oslabljenog bijelog kralja postigla vrijednu pobjedu. Preostale tri partije završene su podjelom boda. U završnici teških figura Jiner Zhu nije uspjela slomiti obranu Gruzijke Nane Dzagnidze, a pravu senzaciju napravila je Indijka Rameshbabu Vaishali, koja je izvrsnom obranom sa crnim figurama otkinula pola boda velikoj favoritkinji Aleksandri Gorjačkinoj. Sličan pothvat ostvarila je i Gruzijka Nino Batsiašvili protiv Katerine Lagno, koja je i dalje na skromnoj granici od 50% osvojenih bodova.
Rezultati 6. kola: Zhu-Dzagnidze remi, Šuvalova-Assaubajeva 0-1, Gorjačkina-Vaishali remi, Lagno-Batsiašvili remi. Slobodne su bile Dronavalli i Koneru.
Poredak na tablici:
Assaubajeva 4(5), Zhu 4(6), Gorjačkina 2,5(4), Šuvalova, Koneru i Lagno po 2,5(5), Dzagnidze 2(6), Dronavalli i Batsiašvili po 1,5(4), Vaishali 1(4).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of