GENOCID

Cijela BiH sutra će pratiti prijenos iz UN-a na kojem se odlučuje o Srebrenici. Dodik: "To je samo muslimanski hir"

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


U iščekivanju četvrtka, kada će Opća skupština UN-a raspravljati o Deklaraciji o Srebrenici, glavna tema kojom se jučer bavila politička klasa BiH jest izborni zakon po kojem će se krajem ove godine održati lokalni izbori.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik napravio je jučer korak natrag i popustio pa će vladajuća koalicija Republike Srpske na čelu s njegovim SNSD-om ipak izaći na te izbore koje će voditi Središnja izborna komisija (CIK) u Sarajevu, a ne odgovarajuće državno tijelo u Banjoj Luci. Osim toga, izbori će se održati na osnovi Izbornog zakona BiH koji je nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt kojeg Republika Srpska ne priznaje jer o njegovom imenovanju nije glasalo Vijeće sigurnosti UN-a.

Haška presuda

– To je odluka koja je pod moranje zato što je scenarij za koji znamo, a to je da su se međunarodni faktor i opozicija dogovorili da će provesti izbore pod bilo koju cijenu i nastojati da ih implementiraju, rekao je Dodik.

Međutim, iako je i pitanje tko kontrolira lokalne izbore iznimno važno, ono što će se događati u četvrtak popodne puno je važnije za budućnost ove zemlje. Vodeće televizijske kuće od 16 sati popodne izravno će prenositi zasjedanje Opće skupštine UN-a koja će raspravljati, a potom i glasovati o Rezoluciji o Srebrenici. Ne pratim, ali su mi rekli da je oko toga situacija usijana i na društvenim mrežama. Pozivam sve Srbe da ignoriraju tu temu i na društvenim mrežama. Naše stajalište je jako jasno.

To je nelegalno pokrenuta inicijativa. To je samo muslimanski hir u BiH. Nije bilo odluke ni jednog organa BiH da se to pokrene. To je unilateralno kazneno djelo veleposlanika BiH pri UN-u Zlatka Lagumdžije i još nekih. To će očigledno i po ovome što gledamo danas, dovest će do većeg stupnja i ubrzanijeg raspada BiH nego što oni mogu da zamisle. Obično ovakvim rovitim političkim okolnostima uvijek jedan događaj bude inicijalna kapisla da se neke stvari razriješe, rekao je Dodik.

Dodao je da stajališta Republike Srpske protiv donošenja Rezolucije »nisu uperena protiv Muslimana i nisu uperena ni protiv žrtava«.

– I ja sam bio u Potočarima i ja sam tamo isto položio vijenac, rekao je Dodik. Srpska strana događaje iz srpnja 1995., kada je vojska Republike Srpske likvidirala između osam i deset tisuća zarobljenih bošnjačkih vojnika i civila, smatra teškim ratnim zločinom, ali ne i genocidom. Da se radi o genocidu ustvrdio je pak Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu, i to u više presuda kojima su na doživotne kazne osuđeni najviši srpski političari i vojni zapovjednici. Srbi u manjem BiH entitetu smatraju da je donošenje Rezolucije koju su osim BiH potaknule Njemačka i Ruanda, sredstvo kojim se cijeli srpski narod želi proglasiti genocidnim.

Podrška Beograda

U tome imaju i punu podršku Republike Srbije čiji je predsjednik Aleksandar Vučić nedavno proveo desetak dana u New Yorku kako bi u Ujedinjenim narodima lobirao protiv donošenja Rezolucije. Kao odgovor na njeno donošenje u Beogradu će se 8. lipnja održati takozvani Veliki srpski sabor kojeg će organizirati Vučić, a na kojem će osim Dodika biti i srpski političari iz ostalih zemalja nastalih raspadom Jugoslavije. Na tom bi se skupu trebao postići dogovor srpske političke i i intelektualne elite ne samo oko stajališta prema Rezoluciji o genocidu o Srebrenici, već i prema situaciji u jugoistočnoj Europi i rješavanju takozvanog srpskog nacionalnog pitanja. Vučić je najavio da će među ostalim predložiti UN-u donošenje Rezolucije o Jasenovcu, a nešto slično je već usvojila Skupština Crne Gore kojoj je na čelu četnički vojvoda i vođa prosrpske struje u crnogorskoj politici Andrija Mandić.

Dodik želio sjednicu vlade Republike Srpske održati u Potočarima

Milorad Dodik je razmatrao da se sjednica vlade Republike Srpske u četvrtak održi baš u Srebrenici koja se nalazi na teritoriju tog entiteta. Međutim, nakon zgražanja koje je ta ideja uzrokovala u Sarajevu, sjednica je iz Srebrenice prebačena u obližnji Bratunac.

– Obratili smo se Memorijalnom centru u Potočarima da omogući da izaslanstvo Vlade Republike Srpske i u Potočarima položi vijenac i nakon toga održimo sjednicu vlade u Srebrenici, još nismo dobili odgovor. Oni misle da je to provokacija, to nije provokacija. Smatram da te žrtve zaslužuju pažnju, ali zaslužuju i srpske nacionalne žrtve, ubijene su jer su Srbi. Nismo imali primjer da je netko od Bošnjaka došao u Bratunac i položio cvijeće, rekao je Dodik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter