KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT: Desert s palentom, medom i bobičastim voćem

Ilustracija (Facebook Lidia Bastianich)

Ilustracija (Facebook Lidia Bastianich)


Preuzeli smo ovaj recept sa facebook i web stranica Lidije Bastianich, poznate promotorice kuhanja iz New Yorka, a porijeklom s pulskog Busolera. Ovim se desertom ona prisjeća na djetinjstvo. "Kad sam bila djevojčica, palenta se često jela sa šećerom ili medom kao desert, a ovo mi je i danas jedan od omiljenih načina da je jedem," napisala je uspješna vlasnica lanca restorana, kod nas poznata po svojim TV emisijama o kuhanju.

Smrznuto šumsko voće dostupno je u gotovo svim prodavaonicama, pa se može odlediti i koristiti i u ovom desertu.

 Sastojci:

  • 3 šalice skuhane palente  
  • 3 šalice bobičastog voća (jagode, borovnice, maline, kupine)
  • 3 žlice meda
  • 2 žlice ruma, konjaka ili rakije
  • 2 žlice maslaca
  • šećer u prahu
  • listići svježe mente
  •  

Postupak

U velikoj zdjeli dobro promiješajte bobičasto voće, med i rum. Pustite ih da odstoje, promiješajući   jednom do dva puta dok pripremate palentu.

Skuhati gušću palentu (odnos 1:3 palenta i voda). Tri šalice skuhane vruće palente izlijte u tepsiju veličine 22x33 cm. Kada se ohladi i stisne palentu podijelite na dvanaest kriški.

U velikoj tavi otopite maslac na srednjoj vatri. Kada se maslac zapjeni, dodajte pola kriški palente u jednom sloju. Pirjajte palentu, okrećući jednom, dok ne porumeni s obje strane, 8 do 10 minuta. Ponovite s preostalim maslacem i komadićima palente.

Zgotovljenu palentu podijelite po tanjurima za posluživanje. Svaku porciju prelijte s malo bobičastog voća i njihovog sirupa i pospite šećerom u prahu. Tanjure ukrasite grančicama mente i poslužite.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom