kuhajte s glasom istre

Recept dana: Zapečeni kaubojski grah s mljevenim mesom


Autor: Glas Istre
(Wikimedia Commons)

(Wikimedia Commons)


Kaubojski grah je bogato i aromatično jelo koje spaja grah, suho meso i začine u ukusnu i zasitnu kombinaciju. Idealan je za sve koji vole konkretan obrok s domaćim karakterom i rustikalnim šarmom. Priprema traži malo vremena, ali rezultat je pravo jelo "na žlicu" koje mami na repete.

Sastojci

  • 300 g suhog graha
  • 250 g suhih rebra, po želji i slanina
  • 150 g mljevenog mesa
  • 1 dimljena kobasica
  • 1 velika glavica luka
  • 1 mrkva
  • 1 lovorov list
  • manji korijen celera
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 žličice ljute crvene paprike
  • 1 ljuta papričica
  • sol i papar po želji

Priprema

Grah namočite preko noći, sutradan ga prokuhajte i prvu vodu prolijte.

Suha rebra narežite na nekoliko manjih komada i s kobasicama skuhajte u zasebnom loncu. Sačuvajte vodu u kojoj su se rebra kuhala.

Popržite nasjeckani luk pa dodajte mljeveno meso i pržite desetak minuta. Ako ste se odlučili dodati i slaninu, popržite je zajedno s mesom.

Dolijte tople vode od suhog mesa te dodajte grah, korijen celera, lovorov list, mrkvu, celer i papar u zrnu pa kuhajte dok ne omekša i ispari višak tekućine.

Desetak minuta prije kraja dodajte ljutu papričicu, mljevenu papriku i koncentrat rajčice te pirjajte još 10 min. Prema potrebi posolite.

Izlijte grah u zdjelu za pečenje pa dodajte narezana rebra i kobasice. Pecite ga na 180 stupnjeva Celzija 20 minuta. Poslužite toplo s kriškom domaćeg kruha.

Dobar tek!

Izvor: Punkufer.hr

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter