gastro specijal subotom

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: "Kraken on the cikla"

| Autor: The Outlaw Chef


Tu i tamo čujem po neku priču kako je zdravo piti čaj od masline… I eto odlučio sam ga probati… Ubrao sam sa svoje masline u dvorištu listove, ubacio ih u kipuću vodu u svoj plavo zlatni japanski čajnik od lijevanog željeza, pa sad pijuckam taj čaj u malenoj minimalističkoj plavo-zlatnoj šalici također od lijevanog želiza i uživam u za mene novim ukusima (ako vas zanima čaj od masline pogledajte si na internetu ili YouTubeu recepte za njega, da sad ne trošim riječi , slova i vrijeme na to) …

Dakle pijuckam tako topli napitak od masline, sjedim na staroj drvenoj stolici odmah tu u dvorištu svoje kuće i gledam u tu istu maslinu… Srknem gutljaj ove gorkasto slatkaste tekućine i dalje gledam u krošnju masline dok mi gardelini u neritmičkim slijedu svojim krilima poput malih propelera povremeno zuje pored glave tvoreći ipak ritmičku harmoniju koja se uklapa s okusom ovog čaja i pogledom na krošnju… Hm…

Ako se može napraviti čaj , zasigurno se može napraviti još puno više od toga… i pustim svoj manijakalan "Le Art Brut Cuisine" um da luta i lebdi po okolici… Vizura krošnje se lagano zamutila, a uz listove masline ispred mene počeli su se pojavljivati oblici kraka hobotnice i avokada budući da njegovo mlado drvo raste meni iza leđa …

I dok su bobice borovnice padale s neba naglo sam se ustao izoštrio svoj fokus i zaputio se put kuhinje jer sam donio spoznaju … Danas kuham!

"Kraken on the cikla"

Sastojci za jednu osobu:

  • 20 dkg krak lignjuna (isto ovo možete i s krakom hobotnice)
  • 15 dkg cikle
  • 5 listova lovora
  • 10 dkg baby špinata
  • Jedan veći ili dva manja avokada
  • 6 do 7 listova masline
  • 1 jušna žlica livadnog meda
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • Pola čajne žličice cvijeta morske soli
  • Pola čajne žličice zelenog friško samljevenog papra
  • 7 bobica svježe borovnice

Priprema:

Skuhati krak lignjuna na pari od lovora i cikle. To ćete postići tako da u jedan lonac srednje veličine s kipućom vodom stavite dvije oguljene cikle i sedam svježih listova lovora.

Na vrh lonca prije poklopca prislonite mrežastu rešetku (bilo kakvu koja odgovara dimenziji vašeg lonca) i na nju položite krakove lignjuna, pa ih poklopite zatim poklopcem od istog lonca. Na ovaj način paralelno kuhate ciklu i kuhate na pari krakove lignjuna.

Nakon cca. 25 do 30 minuta kuhanja krakova na pari, krakove ubacite još cca. 7 minuta u kipuću vodu u kojoj se kuha cikla na srednje jakoj vatri. Po isteku vremena maknite lonac s izvora topline.

Izvadite krakove i izbacite toplu vodu iz lonca, pa naspite hladne vode da se cikla cca. 5 minuta ohladi. Krakove lignjuna sada stavite u plitku tavu na vrelo maslinovo ulje, pospite po njima prstohvat cvijeta morske soli i pržite ih na srednje jakoj vatri 3 do 4 minute sa svake strane. Zatim maknite sa izvora topline na kuhinjski ubrus da upije višak ulja.

Ciklu izvadite iz hladne vode, osušite ju kuhinjskim ubrusom te ju oštrim nožem narežite na kolutiće. Pržite u plitkoj tavi na vrelom maslinovim ulju 3 do 4 minute sa svake strane, dok ne poprimi čvrstu tamno crvenu bordo koricu… Potom izvadite na kuhinjski ubrus da upije višak ulja.

Razrežite avokado oštrim nožem uzduž na pola i izvadite okruglu košćicu. Kuhinjskom žlicim izvadite meso avokada iz kožice i stavite ga na vrelo maslinovo ulje u plitku tavu.

Nakon pet minuta prženja uz konstantno miješanje dodajte jušnu žlicu meda, 1/3 čajne žličice soli, 1/2 čajne žličice zelenog friško samljevenog papra i pet listova masline usitnjenih na vrlo sitne komadiće oštrim kuhinjskim nožem.

Uz konstantno miješanje pržite sve ovo nekih 2 minute pa dodajte zatim pola decilitra vode, te lagano miješajte cijelo vrijeme. Nakon otprilike tri minute kada voda zakipi dodajte u tavu dvije šake svježeg baby špinata (ako nemate sviježi može i onaj zamrznuti).

Dinstajte uz konstantno miješanje još nekih pet minuta i zapamtite da smjesa u tavi mora ostati gusta. Dodajte po potrebi jako malo vode za gustoću uz konstantno miješanje. Nakon pet minuta maknite tavu s izvora topline.

Slaganje tanjura:

Na veliki ravan tanjur prvo velikom servirnom žlicom stavite naš umak/smjesu od avokada, baby špinata i masline. Odmah pored njega poredajte kuhanu pa prženu ciklu u lovoru a na sve ovo stavite krak lignjuna po kojemu ste posložili sviježe bobice od borovnice razrezane na pola.

Dobar vam tek dragi ljudi … Uživajte u okusima kopna i mora povezanima cvijetom morske soli i zelenog papra uz blagoslov lista masline na krilima lovora… Uživajte i primite na ovaj način na svoje nepce "duh Mediterana"...

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter