GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Fritaja od jaja, grožđa i mente

| Autor: The Outlaw Chef


Rano ujutro kad krenem hodati livadom koju naglašavaju odbljesci rose na mjesečini dok dodam prema fažanskom vježbalištu, netom prije početka radnog dana pitam sam sebe : Što je to tišina?

Čini mi se da je tišina unutar naših umova i duša profinjeni luksuz i neprocjenjivi izvor moći. Jako je teško za većinu ljudi postići tišinu u svojem umu i duši. Pokušajte to postići, pokušajte osjetiti tišinu, makar na nekoliko minuta unutar sebe svakoga dana. Pokušajte … a kad uspijete … Nastavite to činiti kontinuirano. Onda kada ste tihi u sebi, izvan ste urbano-sociološke matrice koja vas okružuje. Onda kada ste tihi u sebi odmarate vaš duh na krilu beskonačnog svemira… unutarnja tišina okrijepiti će vas od umora i briga ako ih imate…

Ja tako svakog jutra na vježbalištu pod okriljem zvijezda dok treniram svoje tijelo da izdrži svakodnevne napore, parakticiram tišinu u duhu pa onda treniram tako i svoju podsvijest… Nakon ove tišine pogledao sam u vis, tu odmah pored željezne zelene mjestimice izlizane sprave za zgibove i uz intenzivan miris mora, borova i starog željeza …Tu odmah ispod bora opazio sam njegove šišarke kako se ritmički lagano njišu na morskome ranojutarnjem povjetarcu odmah iznad njega bilo je nekoliko sjajnih zvijezdi, a u blizini se pjenilo more dok se lagano ljubilo cijelu noć i sada ujutro s obalom…

I eto nove ideje za moj Le Art Brut recept… Borove šišarke one zrele sive kao i one mlade zelene zamijenit će tamno i svijetlo grožđe, borove će iglice zamijeniti listići svježe mente, morsku će pjenu zamijeniti umućena jaja, dok će jutarnji povjetarac biti zamijenjen aromom maslinovog ulja … Idemo! Što čekamo… Zakuhajmo nešto!

Fritaja od jaja, grožđa i menteFritaja od jaja, grožđa i mente

Sastojci za jednu osobu:

  • desetak bobica crnog grožđa
  • pet bobica bijelog grožđa
  • dva jaja
  • desetak svježih listića mente
  • pola čajne žličice cvijeta morske soli
  • pola čajne žličice crnog friško mljevenog papra
  • dvije jušne žlice maslinovog ulja…

Priprema:

Bobice bijelog grožđa oštrim nižem razrežite na pola i izvadite iz njih koščicu. U zdjelici izmutite jaja, listiće mente i polovice bobica bijelog grožđa.

U manjoj tavi na zagrijanome maslinovom ulju, bacite prstohvat soli pa zatim izlijte smjesu jaja, grožđa i mente u tavu. Kada je donja strana dovoljno pečena, nakon cca minute i pol-dvije okrenite jaja da se peku na drugu stranu pa ih nakon minute izvadite iz tave.

U drugoj manjoj tavi na vrelome maslinovom ulju pržite bobice crnog grožđa s prstohvatom cvijeta morske soli i prstohvatom i pol crnog friško mljevenog papra.

Nakon dvije minute maknite tavu s izvora topline.

Slaganje tanjura:

Na plitki ravan tanjur stavite naš omlet, po njemu prospite iz druge tave crno grožđe kojeg ste pržili s cvijetom morske soli i paprom…

Povrh svega pobacajte nekoliko listića svježe mente…

Dobar vam tek dragi ljudi, uživajte u ovim slatkasto-slankastim okusima dok vam eterika divlje mente blago podiže nepce u carstvu okusa lebdite na bijelom oblaku plavog neba… Živjeli!

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini