GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Toast alla Mrkvan

| Autor: The Outlaw Chef


U svakodnevnoj gužvi, kreiranju menua, pisanju troškovnika, kuhanju, nabavci hrane i ostalih namirnica, razgovorima s raznim ljudima na poslu i izvan njega… čovjek jednostavno poželi biti malo sam sa sobom, i uživati u zvuku koji proizvodi tišina… Ali onda i kada oko mene nema više nikoga, ja nisam sam… čak i sada na mjestu na kojem stojim, na prekrasnoj zelenoj Brijunskoj livadi pogleda usmjerenog u plavu pučinu, ispod mene, mojih stopala nalazi se trava, koja ima crpi energiju svojim korijenjem iz zemlje u kojoj se nalaze milijuni čestica raznih minerala i vlage koju je zemlja upila od kiše koja pada s neba na kojemu se nalaze bijelo - sivi oblaci satkani od milijuna čestica vode, iznad tih oblaka je nešto još malo neba, pa onda svemir, nekoliko tisuća satelita i "tehnološkog otpada nepoznatog porijekla" koji kruže zemljinom orbitom, pa onda iznad i okolo toga beskonačnost planeta i zvijezda…

Sve nabrojano je energija koja se izmjenjuje u čovjekovim mislima. Gledam u dlan svoje ruke i čini mi se da se ne bih trebao nikada žaliti, jer osjećam strast prema životu i zvukovima koji ga okružuju… osjećam strast prema projektima na kojima radim, osjećam sreću u trenucima koji me okružuju: u dječjem smijehu, žamoru ljudi koji se kreću i ispijaju svoju kavu na gradskim ulicama, mirisu espressa, mirisu tosta… hm… rekao sam "mirisu tosta"… Da, tost… jede mi se tost za marendu… Dakle da vidimo… Na početku ove "misaone odiseje" spominjao sam travu na kojoj trenutno stojim, koja svojim korijenjem iz zemlje izvlači energiju potrebnu za život… Hm… da vidimo… kopam malo po svojem psihodeličnom gastronomskom umu… odgovor je: Mrkva! Da, ona ima dovoljno jak korijen, koji izvlači energiju iz zemlje, ima dosta A vitamina, koji pospješuje naš vid… Dakle ako ju pojedem, vidjet ću bolje svijet oko sebe, primjećivati ću više stvari iz okoline, i samim time više uživati u životu… dakle… radim tost od mrkve, i nazvati ću ga "Mrkvan"! Yhaaaaa! Danas Kuham!

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Toast alla MrkvanŠkola kuhanja by The Outlaw Chef: Toast alla Mrkvan

Sastojci za jednu personu:

  • 2 fete kruha
  • "nekoliko kapi" maslinovog ulja
  • 5 malih cherry pomidora
  • 10 dkg gaude
  • trećinu čajne žličice nejodirane morske soli
  • 1 naranča - klementina
  • 1 mrkva…

Priprema:

Cherry pomidor oštrim nožem narežemo na fetice, gaudu sir ribežom naribamo na krupno, mrkvu isto tako naribamo na krupno, pa zatim manjim ribežom naribamo koru naranče klementine na sitno (…cca 60% površine njene kore naribamo).

Sve to navedeno, osim cherry pomidora, stavimo u duboki tanjur, dodamo pola jušne žlice maslinovog ulja i trećinu čajne žličice morske nejodirane soli, pa rukom dobro izmiješamo.

Otvorimo već unaprijed zagrijani toster, pa na donju fetu kruha stavimo izmiješanu smjesu gaude, mrkve, korice naranče, maslinovog ulja i soli.

Po toj smjesi poslažemo fetice cherry pomidora, poklopimo smjesu drugom polovicom kruha i zatvorimo toster. Nakon tri do četiri minute pečenja u tosteru, iskopčati toster i izvadimo tost iz njega. Tost razrežemo na pola i na svaku polovicu bacimo malo na krupno naribane gaude, prelijemo tost i tu gaudu na površini tosta s nekoliko kapi maslinovog ulja, pa plamenom džepnog brenera istopimo sir kojeg smo stavili na površinu tosta… Dobar vam tek, dragi moji ljudi… Vaš Outlaw…Damjan Bistričić aka The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini