VOLIM PULU

ZVIŽDUCI VLADAJUĆIMA NA JAVNOJ TRIBINI O KONCESIJAMA NA PULSKIM PLAŽAMA Dogradonačelnik izgubio živce i napao članove Inicijative: "Recite mi tko vas je platio i koliko?"Budući da su se brojna pitanja nastavila nizati, Cvek je u jednom trenutku ipak izgubio kontrolu i brojnoj publici odaslao pitanje: "Zašto ste upravo sada organizirali ovakvu javnu tribinu? Recite mi tko vas je platio i koliko?", što je izazvalo sveopći metež, zvižduke i dobacivanja

U dupkom ispunjenoj Galeriji Cvajner, uz još desetke osoba koje su silom prilika morale ostati ispred ulaza, održana je večeras javna tribina o tome žele li uopće Puljani koncesije na javnim gradskim plažama. Tribinu je organizirala Inicijativa Volim Pulu sa željom da što detaljnije informira što veći broj građana o planiranim koncesijama te objasni način kako uputiti komentare i prigovore na gradske odluke o svojevrsnoj, smatraju u Inicijativi, privatizaciji sedam pulskih plaža i lučice Bunarina.

Direktan pristup

Podsjetimo, na sjednici Gradskog vijeća krajem studenog trebale su biti donijete, između ostalog, i Odluka o donošenju srednjoročnog (trogodišnjeg) plana davanja koncesije za razdoblje 2019. – 2021. godine, kao i Odluka o donošenju Plana davanja koncesija za 2019. godinu. Međutim, kako je prije donošenja takvih odluka potrebno prema zakonu provesti javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, Inicijativa je već tada na Forumu u vrijeme sjednice izvela mali prosvjedni performans s ručnicima za plažu i upozorila gradske čelnike da su preskočili taj ključni korak prije donošenja ovakvih odluka na sjednici Gradskog vijeća. Grad Pula je tada Odluke ipak povukao s dnevnog reda, te pokrenuo internetsko savjetovanje s javnošću o planu davanja pulskih gradskih plaža u koncesiju za gospodarsko korištenje, u trajanju od 11. prosinca 2018. do 11. siječnja ove godine.

Shvativši da velika većina građana ne zna uopće da je pokrenuto internetsko savjetovanje, ili ne koristi internet i e-mail, Inicijativa se odlučila na ovakav, direktan pristup građanima koji se pokazao kao pun pogodak. Na javnu tribinu pozvali su i predstavnike Grada, a odazvao se dogradonačelnik Robert Cvek. Dušica Radojčić u ime Inicijative objasnila je ukratko okupljenim građanima da se na internetu provodi e-savjetovanje, gdje mogu potražiti konkretne informacije, te na koji način mogu Gradu uputiti svoje primjedbe. Predstavila je i kakve su namjene i namjere sadržavale spomenute dvije gradske odluke, koja je razlika između koncesija i koncesijskih odobrenja, te što je u tim odlukama, prema njenom mišljenju, sporno.

- Prvi put u povijesti Pule planira se dati tako veliki broj gradskih plaža u koncesiju koja predstavlja svojevrsnu privatizaciju javnog dobra. Osim toga, iz navedenih se odluka ne vidi kolika je točno površina koja se planira dati u koncesiju, zemljišne čestice nisu predstavljene na kopiji katastarskog plana, nije navedeno koji se dio površine odnosi na more, a koji na kopno, i nema razumnog objašnjenja zašto se plaže uopće planiraju dati u koncesiju. Velika je razlika radi li se samo o koncesijskim odobrenjima na dijelove plaža ili mora, što nikako ne ograničava i ne isključuje opću uporabu tih dijelova plaža, ili o koncesijama na pomorsko dobro kojim se dio ili cijela površina isključuje iz opće uporabe i daje na posebnu upotrebu ili gospodarsko korištenje, objasnila je Radojčić. (Patricija SOFTIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD SUBOTE

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum