SLATKA TANJA

"ŽIVOT JE PREKRATAK. PRVO POJEDI DESERT" Slastičarka Tanja Košara u novom slatkom kutku restorana Lanterna: Ma sve je vrlo jednostavno - treba mi dobra namirnica, preciznost i puno ljubavi

| Autor: Lara BAGAR

"Život je prekratak. Prvo pojedi desert", legendarna je izjava američke književnice Ernestine Ulmer koja vam pada na pamet u trenutku kada ulazite u novootvoreni slatki kutak u restoranu Lanterna u Pješčanoj Uvali kraj Pule. I u tom trenutku u vodu padaju svi planovi oko proljetnog detoksa, dijete, jer život je prekratak da ne biste uživali u tim muffinima od borovnice koji se tope u ustima i jednu naizgled tako običnu slasticu stavljaju na pijedestal delikatesa.

A tek biskvit od mrkve koji finim svilenkastim mousseom od sira na vrhu diskretno koketira s bobicom ribizle?! No, kapituliramo na donutsima. Upravo tako. Na američkim krofnicama, tako beskarakternim donutsima koji ovu gotovu svakodnevnu pekarsku slasticu dižu na novu slastičarsku razinu. Sve je to ruku djelo slastičarke Tanje Košare iz Rovinja koja je Lanterni podarila novi slatki kutak. I nismo vjerovali kada nam je rekla da su joj omiljene slastice donutsi koje mijesi dva dana.

Prestigla učiteljicu

- Dva puta ih dižem u prvom danu i treći put drugi dan. To im daje poseban okus. Kada probate shvatit ćete zašto, diskretno je poručila. Probali i shvatili. Umijeće je od običnog napraviti neobično. To je onaj osjećaj kao kad te iznenadi svakodnevica. Tako je Lanterna, sofisticiran restoran u Pješčanoj Uvali s hvaljenim wine& tappas barom, odlučio, baš kao u svakom dobrom jelu, priču zaokružiti otvaranjem slastičarnice, na zadovoljstvo velikih i malih. I pogodili su. Kolač je poput vrhunskog vina. Čist užitak. Slastičarnica Lanterna nije samo slastičarnica, niti je samo tapas bar. Zamišljen je kao prostor posvećen užitku, čežnji i domaćim kolačima, bliskosti, šaputanju i dugim slatkim razgovorima uz po želju čašu vinu iz bogate ponude wine bara.

Za razliku od trendovskih neobičnih kolača, Tanja inspiraciju za svoje kreacije nalazi u spoju tradicionalnih kolača koje voli prezentirati u modernom izdanju i, naravno, moderne deserte.

- Ovo je slika mene. Volim minimalizam, kad je jednostavno i uredno. Tako sam nekako htjela i prezentirati jer kolači su odraz mene i moje kreativnosti i kako ja vidim svijet - a on je šaren, lijep i uredan, nježno i pomalo sramežljivo govori nam 24-godišnja slastičarka koja unatoč godinama ima bogato slastičarsko iskustvo. U svijet slastica krenula je sa 17 godina kao Maistrin stipendist i u toj velikoj turističkoj kući provela sedam godina. Kolači je prate od malih nogu. Gledala je uvijek majku kako radi odlične kolače i bojala se da svojoj djeci neće znati ispeći kolače. To joj je bila dječja noćna mora koje se više ne treba bojati. Prestigla je učitelja, a i mama može biti ponosna.

U Lanterni ima slobodu koja joj je dopustila da shvati koliko može biti kreativna. Pokazuje nam macaronse koje je nebrojeno puta bacila dok ih nije usavršila te popcakese s limunom i bijelom čokoladom za nešto mlađe, tu je i mousse od jagoda i vrhnja... U zanimljivoj ponudi imaju desert od maslinovog ulja i soli, topli kolač od badema, čokoladne torte. Da užitak bude potpun, slastice se sljubljuju uz preporuku sommeliera Fabijana.

- Pokušavamo neko drugo slastičarstvo. Želimo pratiti namirnice koje sezonski dolaze i od njih praviti kolače i prilagoditi ih jelima koje imamo. A zato nam treba stručna osoba, stručan kadar koji nije lako naći. Mi smo to pronašli u Tanji. I zato treba pustiti mlade da rade ono što žele. Oni imaju nove ideje, pun je podrške vlasnik Lanterne Aldo Peruško.

"Da" maslacu, "ne" margarinu!

Tanji su kolači strast. A kada nešto voliš, onda za to biraš samo najbolje. To znači da pri izradi koristi domaća jaja, svježe, po mogućnosti ekološko voće… "Pazim na namirnice. Radim s jednom od najboljih čokolada na svijetu, a to je Valrona. Svako jutro idem po svježe namirnice na tržnicu. Sladoled pravim od vrhnja iz Latusa. U slastičarstvu je kao i u kulinarstvu, važna je dobra namirnica. Ja u ovo ulažem maksimalno puno vremena i ono što je najbitnije - ljubav", objašnjava nam i dodaje da baš uvijek radi s maslacem te naglašava da je margarin bacanje novca. "Šteta je time uništiti namirnice. Radije čekajte akciju pa kupite maslac", savjetuje.

Zanima nas je li istina da je u slastičarstvu najbitnija preciznost i vaga. "Istina je. Ako mi pobjegne tri grama, odmah to vratim. Sve mora biti u gram. Ako točno izmjerite, onda vam uvijek uspije", odgovara Tanja. Pitamo je onda bez čega slastičar ne može u kuhinji, a ona će - mikser.

Kaže da je u kuhinji tradicionalist, kao i u životu. Tako je i pobornik tradicionalnih kolača, poput breskvica, koje obožava praviti. Kako u posljednje vrijeme radi muffine i donutse, zaintrigiralo ju je pekarstvo. "Volim peći kruh, baguette, puter štanglice… Eto, neki sam dan čitala recept u 11 sati navečer. Nisam mogla izdržati. Digla sam se i mijesila tijesta da mi budu gotova ujutro, da ih mogu ispeći. Jako sam sretna kad mi uspiju dizana tijesta. Jednog dana zamišljam te svoje slastice u nekom slatkom, mirisnom, idiličnom prostoru", veli nam i kaže da ju moderan, multitasking svijet buni te da svoj mir nalazi u slastičarstvu. Vjeruje u to. Na zapešću ima tetovažu faith (vjera) i ptice koje predstavljaju slobodan duh.

Dobre namirnice i preciznost

- Ma sve je vrlo jednostavno - treba mi dobra namirnica, preciznost i puno ljubavi. To je sve što mi treba u kuhinji, skromna je Tanja Košara. Najavljuje proljeće na slastičarskom meniju, koje će biti veselo i osvježavajuće. Lanterna je, baš kao što i ime govori, pravo svjetlo u gastro ponudi. Nomen est omen!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter