TZ PULE

ZAKLJUČENA GODINA PUNA NEIZVJESNOSTI: Noćenja 60 posto manje, ali za nagodinu TZ planira 20 posto više prihoda

| Autor: Borka PETRIOVIĆ
Najviše noćenja ostvarili su vikendaši, 96 posto lanjskih brojki (Milivoj MIJOŠEK)

Najviše noćenja ostvarili su vikendaši, 96 posto lanjskih brojki (Milivoj MIJOŠEK)


Na skupštini Turističke zajednice grada Pule usvojen je rebalans financijskog i plana aktivnosti za ovu te planovi za 2021. godinu. Kako je pojašnjeno, pojavom Covida-19 i svih mjera u lipnju je donesen prvi rebalans s pretpostavkom tek 15 posto lanjskih noćenja u špici sezone. Ali, promet je krenuo već u lipnju i u deset mjeseci ostvareno je 935 tisuća noćenja, što je 41 posto lanjskih brojki.

Najveći postotak noćenja naspram prethodne godine ostvarili su vikendaši s 96 posto, zatim nautika sa 65 posto, sobe i apartmani u vlasništvu pravnih osoba s 49 posto, privatni smještaj 48 posto i kampovi 41 posto. Najveći gubitnici su hosteli sa samo osam posto, turistički apartmani s 18 te hoteli s 23 posto lanjskog prometa.

Prema novom rebalansu prihodi iznose 5,512 milijuna kuna, što je 72 posto više nego što je planirano u svibnju, ali 43 posto manje od prvotnog plana za ovu godinu. Ukupni rashodi sada iznose oko 4,822 milijuna kuna, 15 posto više nego po prvom rebalansu. Realizirano je više aktivnosti nego što je planirano proljetos i to bez potrebe kreditnog zaduživanja - ljetni koncerti i zabave u suradnji s Gradom, Pula polumaraton, EU-projekt Pulski fortifikacijski sustav, Advent 2019., Pulski karneval, navodnjavanje Verudela Art Parka i druge manje aktivnosti.

U planu za 2021. predviđeni su prihodi od oko 6,635 milijuna kuna, no direktorica TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj kaže da je vrlo teško bilo što planirati jer postoji niz nepoznanica - koliko će iznositi turistička pristojba i članarina za male iznajmljivače, kolika će poduzeća po završnim računima tražiti povrate, na koji iznos planirati smanjenje članarine... Ali odlučilo se, rečeno je, gledati optimistično te su planirani prihodi veći za 20 posto nego ove godine.

- Formiran je tim stručnjaka iz Arena Hospitality Grupe, agencije Uniline i TZ-a Pule, koji pripremaju promotivne akcije za sljedeću godinu i kada se pandemija u Europi primiri, bit ćemo spremni brzo reagirati, navode iz pulskog TZ-a.

Zajedno s TZ-ovima južne Istre izradit će se Strategija i operativni plan južne Istre 2021.-2027. godina, a ostale aktivnosti organizirat će se u smanjenom obimu nego lani - neće izostati Visualia, Pula polumaraton, Dani antike, Pula pleše, Advent, ljetni koncerti i zabava… S klasterom Južne Istre pripremljeni su projekti za natječaje Fonda za udruživanje pri HTZ-u, s ciljem razvoja destinacije prijatelja životinja, ali i ljubitelja traila.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater