EU-PROJEKT

ZA OSNAŽIVANJE UDRUGA U STEM-U 2,46 MILIJUNA KUNA: Na proljeće otvara se Znanstveni vrt u centru Pule

| Autor: Glas Istre
(Snimio: Milivoj Mijošek)

(Snimio: Milivoj Mijošek)


Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture u Puli, Istarskom razvojnom agencijom - IDA-om, istarskim Matematičkim društvom i Društvom za robotiku, Morskim obrazovnim centrom, Fakultetom prirodnih znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Gradom Pulom kreće s provedbom projekta Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM - STEM udruga za popularni STEM", koji je predstavljen jučer u Zajednici tehničke kulture u Puli.

Centar za popularizaciju znanosti

Projekt se provodi sljedeće dvije godine, a cilj je popularizacija znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike osnaživanjem STEM udruga u Istri te njihovim povezivanjem sa znanstvenim, privatnim i javnim sektorom. Upraviteljica Zaklade Helga Možé naglasila je važnost organizacija civilnog društva u popularizaciji znanosti s obzirom da, u odnosu na odgojno-obrazovne ustanove, imaju veću slobodu kreiranja sadržaja sukladno interesima i potrebama djece i mladih te drugih građana te mogu biti dobar partner u provedbi nastavnih i izvannastavnih aktivnosti. Stoga se ovim projektom planira educirati i ojačati organizacije civilnog društva za provedbu programa u području popularizacije STEM-a.

Župan Boris Miletić prisjetio se 2015. godine kada je, na inicijativu Zajednice tehničke kulture, Županija otvorila Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije.

- Tada smo imali priliku vidjeti radost i oduševljenje djece tim nekim jednostavnim pokusima, koji ih mogu motivirati da se jednog dana bave istraživanjima i onim prijeko potrebnim poslovima iz STEM područja, za kojima vapi naše gospodarstvo. Doista mi je drago što je ovaj Centar zaživio i nadam se da je od tih više od 5.000 djece što su ga do sada obišli, barem jedan dio njih odlučio obrazovati se u tom području. Imati ovakav objekt u samom centru grada velika je vrijednost, a novim sadržajima i opremom dajemo novi impuls i svima onima koji se bave tim područjem, kazao je Miletić.

U sklopu projekta osmišljeno je niz radionica, o moru, matematici, meteorologiji, robotici, tehnici ili, pak, kemijskim i biološkim procesima. Pri Zajednici tehničke kulture u Puli opremit će se i prostor zvan "FabLab" kako bi djeca i mladi naučili primjenjivati razne moderne strojeve, koji će poticati i recikliranje i ponovnu uporabu plastike i drugih predmeta. Interesantni strojevi, oprema i alati bit će na raspolaganju školama i široj zajednici.

Laboratoriji za fiziku i kemiju

Za popularizaciju znanosti među ostalim građanima, priprema se niz različitih događaja u prostorima partnerskih organizacija i diljem Istre. Među njima je i uređenje "Znanstvenog vrta" u centru Pule, koji bi mogao biti otvoren na proljeće, najavio je glavni tajnik pulske Zajednice tehničke kulture Anton Pletikos. Bit će to svojevrsna interaktivna izložba koja će se protezati na 700 četvornih metara, uz 20 eksponata koji će prikazivati različite prirodne procese iz područja fizike, kemije, biologije, tehničkih i svih drugih STEM područja, kao i obnovljivih izvora energije. Jedna od postavki bit će i teleskop a na krov će se postaviti i meteo-stanica namijenjena edukativnim aktivnostima. Znanstveni vrt bit će pristupačan i osobama s invaliditetom.

Direktor IDA-e dr.sc. Boris Sabatti najavio je dodatna ulaganja u županijski Centar za popularizaciju znanosti i inovacija, koji su uspostavili i opremili IDA i Zajednica tehničke kulture Pula u svibnju 2015. te dodatno 2017. godine, kada je osim laboratorija za fiziku opremljen i laboratorij za provedbu mentorskih programa iz kemije za učenike istarskih osnovnih i srednjih škola.

- Do sada je u Centru za popularizaciju znanosti i inovacija više od 900 radnih sati praktične nastave iz fizike i kemije odradilo više od 5.500 učenika iz raznih škola u Istri, a zahvaljujući ovom projektu i aktivnostima koje će i IDA provoditi, dodatno će se potaknuti interes za prirodnim znanostima među djecom i mladima, rekao je Sabatti.

Zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić naglasila je da Grad Pula kao partner vrlo rado sudjeluje u projektima koji osnažuju organizacije civilnog društva i educiraju građane, posebice djecu i mlade. "Razvijanje interesa kod djece za robotiku, matematiku, prirodne znanosti, kroz različite predstave, izložbe, radionice i slično, sigurno pojačava njihov interes za bavljenje znanošću u budućnosti što je jako važno", poručila je Močenić.

Znanstvenici od vrtića

Razradit će se i inovativan model pristupa djeci predškolske dobi u približavanju znanosti, koji će i nakon završetka projekta poslužiti odgojiteljima u provedbi aktivnosti popularizacije STEM-a kroz zabavne interaktivne predstave "Mali znanstvenici". Za širu javnost planiran je, među ostalim, "Znanstveni doručak u Znanstvenom vrtu", Festival znanosti, Natura 2000 te aktivnosti spajanja poslovnog sektora sa STEM udrugama. Prvi put će se pokrenuti i Ljetni STEM kamp za djecu i mlade u Puli.

Sve to u duhu je EU-ove Strategije Europa 2020 "Unija inovacija" u sklopu koje države članice moraju osigurati dovoljan broj diplomiranih znanstvenika, matematičara i inženjera te usmjeriti nastavne programe na kreativnost, inovacije i poduzetništvo. Vrijednost projekta "Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni stem - STEM udruga za popularni STEM" iznosi oko 2,462 milijuna kuna, od čega je 2,1 milijun iz Europskog socijalnog fonda, a dio sufinancira Vladin Ured za udruge.


Podijeli: Facebook Twiter