PULA: OBILJEŽEN NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

ZA NASILJE NEMA OPRAVDANJA Ispovijesti zlostavljanih žena i djece nikoga nisu OSTAVILI RAVNODUŠNIM

| Autor: Borka PETROVIĆ
(D. ŠTIFANIĆ)

(D. ŠTIFANIĆ)


"Danas sam dobila cvijeće. Sinoć me bacio u zid i počeo gušiti. Danas sam dobila cvijeće. Bio je to poseban dan. Dan moga pogreba".

Citat je to iz dramskoga programa "Progovori" koji su danas na trgu Portarata u Puli, u sklopu predstavljanja MUP-ova projekta "Lily", prikazali članovi pulskog dramskog studija. U sklopu programa okupljeni su poslušali priče o nasilju u izvedbi dramskih umjetnika te pogledali vježbu interventne policije pod nazivom "Reagiraj". Zajedno s članovima dramskog studija pripadnici interventne policije prikazali su tehnike samoobrane, a mogla se čuti i pjesma "Lily" koju Marin Ivanović Stoka napisao kao poticaj ženama da se odupru nasilju.

Manifestacija je završena puštanjem crnih balona koji simbolično predstavljaju žene koje su ubili njihovi nasilni partneri. 

Mimohod gradom 

Dio je to programa kojim je obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja na ženama, 22. rujan, koji je u organizaciji Sigurne kuće Istra bio popraćen tradicionalnim mimohodom u centru grada te puštanjem crnih balona, a svaki od njih simbolizira jednu ubijenu ženu.

Ispovijesti zlostavljanih žena, ali i djece, malo su koga ostavili ravnodušni. Osvijestili su ono o čemu mnogi šute: nasilje je tu, oko nas, događa se našim, prijateljima, susjedima, možda čak i nama...

Glasnogovornica Sigurne kuće Istra Branka Žužić kazala je da je javnost još u šoku od nedavnog obiteljskog masakra u Zagrebu, u kojem je život izgubilo šest osoba. Okupljenima je predočila i šokantne podatke prema kojima su ove godine u Hrvatskoj ubijene četiri žene. U zadnjih 17 godina od ruku nasilnika, najčešće u krugu obitelji, ubijeno je čak 350 žena! O trendu porasta obiteljskog nasilja govori i podatak da je MUP lani zabilježio 535 kaznenih djela teškog nasilja nad ženama, a ove godine u osam mjeseci čak 639.

- Ubojstva žena često se događaju radi nemara i neodgovornosti institucija, ali i nepovjerenja u te iste institucije, zbog čega žene često ni ne prijavljuju nasilje u obitelji, naglasila je Žužić, te pozdravila prijedlog novih odredbi Kaznenog zakona koje će svaku modricu tretirati kao kazneno djelo, a svaki seks bez pristanka kao kazneno djelo silovanja. 

Tamne brojke 

- Treba podsjetiti na tamne brojke. Iza svake od ovih prijave još je deset žena koje nasilje nisu prijavile. Nasilje nije privatan problem, već problem društva u cjelini i dužnost svakoga od nas je prijaviti nasilje, poručila je Žužić.

Mimohod se svake godine održava uoči Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na tragični događaj 1999. godine, kada je Mate Oraškić na zagrebačkom Općinskom sudu, tijekom brakorazvodne parnice ubio svoju suprugu Gordanu Oraškić, njenu odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec, a teško ozlijedio djelatnicu suda Stanku Cvetković.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter