PULA SPORT

VRATILI SE SPORTAŠI NA BAZENE, U DVORANE I BORILIŠTA: Rekreativci će se ipak morati još malo strpiti ako žele trenirati u zatvorenim prostorima

| Autor: Milan PAVLOVIĆ

Od 20. svibnja s treninzima u bazenu su počeli oni sportaši koji se bave sportovima u vodi, treninzi loptačkih sportova se održavaju na vanjskim terenima što je i preporuka HZJZ-a, dok se u zatvorenom prostoru održavaju treninzi u onim sportovima koji imaju svoje dvorane poput juda, hrvanja, boksa, stolnog tenisa i ritmičke gimnastike, kaže direktor Pula Sporta Ivan Glušac

Niz restrikcija i mjera koje je uz poziv „ostani doma“ na građane sručila prijetnja koronavirusa posebno su teško pale brojnim aktivnim sportašima i rekreativcima. Oni su praktički preko noći morali „zalediti“ uobičajenu rutinu odlaska na bazen, dvorane i neke od sportskih terena, te ih zamijeniti boravkom u vlastitim dnevnim boravcima. Zbog toga se s nestrpljenjem čekalo kada će u tom postepenom popuštanjem mjera na red stići i sportska borilišta, a kad se to proteklog tjedna i dogodilo taj su dan s veseljem dočekali ne samo sportaši, već i tvrtka Pula Sport koja brine o održavanju i upravlja gradskom infrastrukturom. Puna dva mjeseca Pula je bila bez organiziranog sporta, no usprkos tome direktor Ivan Glušac smatra važnim istaknuti da smo u Istri imali sreće što je naš regionalni stožer civilne zaštite reagirao na vrijeme, te pravodobnim mjerama uspio spriječiti da se zaraza ozbiljnije proširi među populacijom.

Otvaranje u dogovoru sa stožerom

Rezultat toga je i današnja povoljna epidemiološka slika, te činjenica da se s puno manje straha možemo polako početi vraćati nekim starim navikama, među kojima je i sport. Jedna od poduzetih mjera bilo je i potpuno zaustavljanje svih aktivnosti u dvoranama i na sportskim terenima, a zbog toga, ali i puno drugih razloga, ovogodišnji travanj za mnoge je ljude, kaže Glušac, bio vjerojatno jedan od najduljih mjeseci u životu. Za njega osobno, dodaje, definitivno najdulji.

- Premda sportskih aktivnosti nije bilo u Pula Sportu smo radili čitavo ovo vrijeme i izuzetno sam ponosan što je ekipa naših djelatnika uspjela odrađivati sve nužne poslove tekućih investicija i održavanja, koliko su nam to situacija i proglašene mjere dozvoljavale. Iskoristili smo ovo vrijeme i za godišnje odmore, tako da smo se negdje krajem travnja počeli vraćati u kakvu takvu normalu. Sredinom svibnja spremni smo dočekali i povratak sportaša. Od 20. svibnja s treninzima u bazenu su počeli oni sportaši koji se bave sportovima u vodi, treninzi loptačkih sportova se održavaju na vanjskim terenima što je i preporuka HZJZ-a, dok se u zatvorenom prostoru održavaju treninzi u onim sportovima koji imaju, da tako kažem, svoje dvorane poput juda, hrvanja, boksa, stolnog tenisa i ritmičke gimnastike. To je plan kontroliranog otvaranja i povratka aktivnostima koji smo usuglasili sa šefom regionalnog stožera Dinom Kozlevcem, kaže naš sugovornik.

Podsjeća da sportska infrastruktura kojom upravlja tvrtka Pula Sport, uz sportsku dvoranu Mate Parlova, Dom braće Ribar, Patinaggio, Gradski stadion Aldo Drosina i nogometne terene u Štinjanu i na Velom Vrhu od prosinca 2018. godine čini i novoizgrađeni kompleks Gradskih bazena, a na upravljanje su u međuvremenu dobili i Boćarski dom, te Sportsko-rekreativni centar Veruda. Sve te sportske objekte, u nekakvom „normalnom“ režimu koji je vladao u razdoblju prije nego što nas je zadesila korona, dnevno je koristilo više od 2 tisuće ljudi, te će sigurno morati proteći određeno vrijeme da, kroz postepenu relaksaciju mjera i prestanak opasnosti, njihovo korištenje ponovno stigne do tog punog kapaciteta.

Rad na razvoju sportskog turizma

- Ono što je zaustavljeno i gdje ćemo trebati uložiti najviše truda da bismo se vratili na stanje prije ove krize je sportski turizam na kojem smo puno radili i kojeg smo uspjeli snažno razviti u zadnjih nekoliko godina, kaže Glušac.

-Praktički do zadnjeg dana prije proglašenja mjera imali smo u Puli djecu iz Bolzana, a u protekloj godini bili smo domaćini pripremama brojnih sportaša i sportskih reprezentacija. Izdvojio bih pripreme samo nekih ekipa koje su se pripremale na našim objektima u proteklom razdoblju, primjerice mlađe selekcije hrvatske vaterpolske reprezentacije, mnogobrojni plivački klubovi iz Italije, Slovenije, Austrije, mlađi uzrasti hrvatskih reprezentativki u košarci, zatim triatlon reprezentacija Austrije, a u ovom razdoblju trebali smo ugostiti pripreme i natjecanje sportaša koji se bave sinkroniziranim plivanjem. Sve je to privremeno zaustavljeno Međutim, trudili smo se sve te veze zadržati i vjerujem da ćemo s vremenom sve njih ponovno vidjeti u Puli, kaže Glušac. Prisjeća se situacije upravo s djecom iz Bolzana koja su bila kod njih u trenutku kad se u Italiji razbuktavala epidemija te su njihov boravak koordinirali uz zeleno svjetlo i savjete županijskog ZZJZ.

- Nitko se od njih nije razbolio, a nedavno su nam se javili, poslali svoj film koji su snimili kao zahvalu gradu Puli i poručili da jedva čekaju da se ponovno vidimo. Puno im je značilo što ih u to vrijeme kad je svuda krenula svojevrsna histerija nitko iz Pule nije potjerao kućama. Međutim, kao što sad kontrolirano otvaramo objekte u koordinaciji s Regionalnim stožerom, tako smo i tada na samom pragu epidemije za sve što smo činili tražili prethodno mišljenje epidemioloških službi kojima se ovim putem zahvaljujem jer uvijek, kao i naš Stožer, nalaze vremena za nas, kaže Glušac.

Inače sportski turizam je, objašnjava, značajan segment u strukturi prihoda neophodnih za investicije, a u zadnje tri godine tvrtka Pula Sport je uspjela skočiti na 35 posto vlastitih prihoda koje ostvaruje na komercijalnoj bazi, s tendencijom da u narednom razdoblju on poraste na 50 posto.

Smanjivanje plaća u i rezanje troškova

Naša osnovna ideja je da ljudima izvan naše regije, u slobodnim terminima, naplaćujemo korištenje naše sportske infrastrukture, kako bismo povećavali standard domaćim sportašima i rekreativcima, direktor Pula Sporta. Kao i u brojnim drugim tvrtkama i u Pula Sportu je prihodovna strana tijekom epidemije doživjela značajni udar, međutim tvrtka je, kaže, 2019. godine ostvarila pozitivan rezultat te je uz pomoć grada i vlastitih unutarnjih rezervi podnijela taj udar. Reakcija primjerena situaciji ipak nije izostala pa su tako i u ovoj tvrtki zbog ublažavanja posljedica krize na likvidnost morali odgoditi planirane kapitalne investicije, snižavali plaće te rezali niz uobičajenih troškova, a direktor Ivan Glušac s ponosom ističe da u firmi nije bilo otpuštanja, odnosno da ni jedan djelatnik Pula Sporta zbog koronavirusa nije ostao bez posla.

- Nažalost u postizanju tog cilja nismo mogli računati na pomoć države jer ona nije prepoznala da trgovačka društva u vlasništvu jedinica lokalne samouprave (JLS) nisu na proračunu, odnosno da imaju iste probleme s kojima su se morali nositi i u ostalim tvrtkama. Nama je potpuno stala sva aktivnost i nije bilo nikakvih prihoda, a nismo mogli biti obuhvaćeni mjerama sufinanciranja plaća u iznosu od 4 tisuće kuna po radniku, premda redovito, svakog mjeseca uplaćujemo pola milijuna kuna pdv-a i raznih poreza i parafiskalnih obaveza. Bilo je teško, ali preživjeli smo i nadam se da ćemo se u sljedećem razdoblju u potpunosti vratiti u stanje prije zdravstvene krize, kaže Glušac dodajući da su uz sve vlastite nedaće slijedili gradsku odluku, te svojim najmoprimcima kojima je bio zabranjen rad na ime zakupa prostora naplatili 1 kunu.

Iako su i sami bili u teškoj situaciji, kaže, željeli su, kao i Grad Pula, pružiti ruku pomoći svojim dugogodišnjim poslovnim partnerima te pridonijeti da iz ove krize iziđu zajedno i nastave uspješnu suradnju.

Iako su treninzi sportaša nastavljeni rekreativci zasad još uvijek neće moći u zatvorene prostore. Do rujna neće biti ni uobičajenih škola plivanja i škola ostalih sportova koji su se vratili u zatvorene prostore, no ako situacija tad bude povoljna, od jeseni i u svim tim ostalim segmentima započinje potpuna normalizacija.

Nagrađen projekt signalizacije Gradskih bazena

Da vrijeme epidemije koronavirusa ne bi bilo rezervirano samo za loše vijesti, pobrinuo se žiri prestižnog natjecanja European Design Awards koji je projekt signalizacije Gradskih bazena Pula proglasio najboljim u Europi te im je, osim zlatne medalje u njihovoj kategoriji, dodijelio i nagradu Best of Show, odnosno, proglasio ukupnim pobjednikom u svim kategorijama. Tim rovinjskog studija Tumpić/Prenc osmislio je cjelokupni vizualni identitet Gradskih bazena, kao i unutarnju signalizaciju koja učinkovito, ali i vizualno atraktivno povezuje čitav kompleks bazena i pratećih sadržaja, stoji u obrazloženju te nagrade koja bi, osim što je potvrda uspješnog rada, mogla sportsku Pulu dodatno promovirati izvan hrvatskih granica, smatra Glušac.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of