NAJNOVIJE


Piše Robert FRANK

Vraća li se Miletić spasiti IDS?


Realno, gradonačelnik Pule, saborski zastupnik i predsjednik IDS Boris Miletić odlučio se na neuobičajen potez. Usred saborskog mandata, formalno ničim izazvan, prepustio je njegov ostatak stranačkom sudrugu. Javno će poručiti da je to napravio zbog jačanja Amsterdamske koalicije s kojom IDS, na zajedničkoj političko-ideološkoj platformi, želi ugrabiti pokoji ili, ispravnije, jedini euro mandat.

Zasad je na to mjesto pretplaćen istarski župan i Miletićev sudrug Valter Flego koji nastavak političke karijere više vidi u okvirima međunarodne nego što ga prepoznaje u gabaritima hrvatske i regionalne politike. I nije ta činjenica nevažna jer u slučaju Fleginog odlaska u Europarlament i postupnog udaljavanja od klasične stranačke politike seniora Ivana Jakovčića, IDS-u za teške bitke kroz tri izborna ciklusa u manje od tri naredne godine hitno trebaju nova lica. Načelnik Cerovlja Emil Daus trebao bi biti jedna od prvih kompenzacijskih mjera kojima će se pokušati pokriti kadrovski deficit unutar najjače stranke u Istri. Stranke koja je prilično uzdrmana - ali daleko je to od nokauta - nekim novim političkim okolnostima na Poluotoku.

I zato se logičnim postavlja pitanje pravog razloga Miletićevog napuštanja Sabora u kojem redom sjede svi čelnici ključnih stranaka i gdje se osigurava vidljivost nužna za promicanje stranačkih politika. Je li, dakle, Miletićev odlazak iz Zagreba i povratak u Istru stvarno motiviran bavljenjem Pulom u kojoj je gradonačelnik, Amsterdamskom koalicijom i kampanjom za euro izbore ili je ipak riječ o nečem ozbiljnijem i delikatnijem? Miletić se vraća, prva je i vjerojatno istini najbliža teza, zbog konsolidacije IDS-a prilično opterećenog internim neslaganjima. Šef IDS-a je, gledajući s aspekta svoje stranke, odlučio povući mudar, hrabar i nužno potreban potez stavljanja uzda upravljanja u svoje ruke. Ako se vraća da bi opet nametnuo svoj autoritet čime će ugasiti nekoliko unutarstranačkih požara koji prijete rasplamsavanjem, Miletić je postupio odgovorno prema svojem članstvu.

Tim više što u Istri, s jedne strane, raste rejting Živog zida koji je depersonaliziran i dezideologiziran, ali ima snagu i obilježja nepredvidivog i politički prijetećeg pokreta. S druge strane, nije isključena mogućnost političkog aktiviranja osoba koje imaju prepoznatljivost, karizmu i liderske sposobnosti. Uzimajući sve to u obzir, kao i posljedičnu ranjivost IDS-a čiji je format političkog djelovanja pomalo potrošen i treba ga osvježiti, Miletiću i nije ostalo ništa drugo nego da snagom svoje pozicije i nametanjem čvrste ruke presloži stranačke redove, homogenizira prilično dehomogeniziranu stranku i pripremi IDS za teške bitke s protivnicima koji samo čekaju označavanje starta.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam