IZLET U PROŠLOST

Ovi natpisi na starim zgradama vode vas direktno u povijest Pule. JESTE LI KAD "BACILO OKO" NA NJIH?

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Neki od natpisa na pulskim zgradama

Neki od natpisa na pulskim zgradama


Na fasadama starih pulskih zgrada često se može naići na natpise koji svjedoče o tome koje su institucije ondje nekad djelovale, u vrijeme drugih država i režima: neka su slova izblijedjela, a neka lijepo vidljiva još i danas, stotinu godina nakon što su uklesana u pročelja.

Nije poznat točan broj očuvanih natpisa, niti o tome postoji sustavno istraživanje. Potvrđuje to povjesničar David Orlović koji kaže da ni on, a ni drugi istraživači, nisu izradili i objavili nekakav popis, uz priloženu fotografiju. Međutim, procjenjuje se da broj sigurno doseže tri znamenke, što izblijedjelih natpisa farbom, što onih uklesanih.

Osim što su povijesno vrijedni, natpisi svjedoče i o kvaliteti nekadašnje gradnje budući da je na mnogim zgradama starim stotinjak godina fasada još uvijek očuvana, a s njom i sve ono na njoj.

qweQ

Stari talijanski naziv na zgradi nedavno iseljene psihijatrije

- Nažalost, vrijeme radi svoje nauštrb starih natpisa, neke fasade se (srećom, treba kazati) ipak obnavljaju i gubitak je neminovan. Sveučilište Jurja Dobrile je obnovilo bivšu ubožnicu (Pia casa di carità) u sklopu stare bolnice i taj lijepi natpis je, u tom konkretnom slučaju, nepotrebno prekriven. Teško mi je staviti kulturocid i moj alma mater u istu rečenicu, veli Orlović.

qweQ

Cassa provinciale distrettuale (nekadašnja Casa malati) - stoji iznad ulaza u Dom zdravlja u Flanatičkoj ulici

Prema njegovim riječima, najljepši natpis nalazi se iznad ulaza u lijepu zgradu Doma zdravlja u Flanatičkoj ulici. Ondje piše "Cassa provinciale distrettuale", a riječ je o zdravstvenoj ustanovi koja je i u doba Italije imala istu funkciju kao i danas.

Povjesničar Milan Radošević objašnjava značenje ovog talijanskog naziva:

1QEQ1E

1QEQ1E

Ovdje je nekad bila Trattoria alla stazione - Tršćanska 30

"Casa malati - Dom zdravlja dolazi od "Cassa distrettuale per ammalati ", odnosno područnog Zavoda za zdravstveno osiguranje. U toj se zgradi nalazila ambulanta opće medicine u kojoj je djelovalo nekoliko liječnika, primajući pacijente u određene jutarnje sate. U podrumima zgrade nalazile su se javne gradske kupaonice, na plaćanje. Za specijalističke preglede, prema nalogu liječnika opće medicine, obraćalo se liječnicima specijalistima, čije su se ambulante nalazile u središtu grada. Uz ambulante opće i specijalističke medicine, zdravstveno osiguranje (koje su pod Italijom imali samo zaposleni u industriji, prometu i trgovini) pokrivalo je i stomatološke usluge, čije su se ambulante također nalazile u središtu Pule".

qweQ

Na OŠ Šijana još uvijek piše Narodna osmogodišnja škola "Neven Kirac"

Orlović pak podsjeća na stari naziv Osnovne škole Šijana u doba Jugoslavije, koji još stoji na pročelju zgrade - Narodna osmogodišnja škola "Neven Kirac".

- Imamo i mnoge nazive nekadašnjih privatnih radnji u današnjoj Vukovarskoj ulici. Ostali su dosta oštećeni i blijedi, primjerice "Trattoria alla stazione" iznad Kraljevićevih stuba u Tršćanskoj ulici. Svi oni čine grad muzej na otvorenome i pričaju nam o višeslojnoj povijesti Pule, veli Orlović.

Prema njegovim riječima, uklesani se natpisi daju restaurirati pri adaptaciji objekta i lako konzervirati.

- To je posao Konzervatorskog odjela. One napisane farbom teško, njih bi trebalo sistematično fotografirati i objaviti u nekakvoj gradskoj monografiji, smatra pulski povjesničar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum