najtrofejniji mali hotel na svijetu

VLASNIK JE PRODAJE ZA 90, A NA LICITACIJI SE NUDI ZA 17 MILIJUNA KUNA! "Villa Vulin" idući tjedan na javnoj dražbi. Vaso Vulin: Podignut ću tužbu da bi osporio ovaj sramotan čin!

| Autor: Chiara BILIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Iako se javno nadmetanje za jedini pulski butique hotel s pet zvjezdica "Villa Vulin", istarskog hotelijera Vase Vulina, trebalo održati u svibnju, odvit će se koncem idućeg tjedna, 20. studenog i to po početnoj cijeni od 17 milijuna kuna.

Prva najavljena dražba odgođena je zbog zastoja ovršnog postupka uslijed pojave koronavirusa, potvrdio nam je javni bilježnik Ivan Kukučka, koji oglasio licitaciju. Ovo je, dakle, zapravo prva dražba, pa se stoga i cijena hotela procijenjenog na 17 milijuna kuna i smještenog na atraktivnoj lokaciji nadomak pulskog Lungomarea ne može umanjiti za više od četiri petine utvrđene vrijednosti. Vulin ga, međutim, već neko vrijeme pokušava prodati za vrtoglavih 90 milijuna kuna. No, taj iznos, očito, još uvijek nitko nije odlučio izdvojiti.

Kada je u ožujku na oglasnoj ploči Općinskog suda u Puli objavljena obavijest o javnoj dražbi, Vulin nam je tek kratko komentirao da će sve biti u redu te da samo malo kasni s uplatom za kredit. O možebitnom financijskom kolapsu nije htio govoriti. Jučer je, ipak, malo podrobnije pojasnio o čemu je riječ.

- Villa Vulin je najtrofejniji mali hotel na svijetu. Sve osvojene trofeje donio sam mom gradu Puli. Dražba se odvija po slovu zakona. Točno je da sam kasnio s tri rate kredita. To je bila osnova na temelju koje je banka pokrenula postupak. Iako, postoji i primjer gdje sam ja njima uplatio tri rate unaprijed, ali to se ne računa. Dug koji trebam podmiriti je 242 tisuće eura, pojašnjava Vulin.

Vještak koji je utvrdio vrijednost njegovog zdanja je, kaže, to učinio iz Zagreba, bez uvida i dolaska na lice mjesta. Govori da samo oprema hotela vrijedi otprilike isto koliko i ukupna procijenjena vrijednost cijele nekretnine za javnu dražbu.

- I ćoravom je jasno o čemu se ovdje radi. Prije podmirenja duga podignut ću tužbu na Općinskom sudu da bih osporio ovaj sramotan čin, poručuje Vulin.

Prodaju je, podsjetimo, naložila Agram banka (nekadašnja Kreditna banka Zagreb) kojoj je, dakle, zbog neplaćanja kredita Vulinova nekretnina prenesena u fiducijarno vlasništvo. Na bubanj ide hotel s parkiralištem, odnosno zgrada mješovite uporabe i popratno zemljište - gradilište. Sveukupno se prodaje dvije tisuće četvornih metara. Prodaja je usmena i počinje u 12 sati u uredu javnog bilježnika Ivana Kukučke u Puli. Nekretnine se kupuju po principu viđeno-kupljeno, a pravo sudjelovanja imat će samo pravne i fizičke osobe koje su do dana održavanja javne dražbe uplatile jamčevinu od 1,7 milijuna kuna. Jamčevina će se kupcu uključiti u cijenu, a ostalim ponuditeljima vratiti odmah nakon zaključenja javne dražbe.

Između odgođene i ove netom najavljene javne licitacije, Villa Vulin ponovno je osvojila nagradu World Luxury Hotel Awards za najbolji butique hotel 2020. godine, takozvanog hotelijerskog Oskara, četvrtog po redu.

  - Villa Vulin je proslavila Pulu, Istru i Hrvatsku. Nažalost, nikad niti jednu čestitku nismo primili od lokalne vlasti. Nikad nismo mogli doći blizu lonca u kojem se kuhaju nepovratni europski krediti ili Agencije za razvoj. Pogledajte moje kolege koji su dobili po 700 tisuća eura nepovratnih sredstava, zaključuje Vulin priču.

Također napominje da je u posljednje dvije godine, a posebno ove, izložen hororu i javnom linču. Govori da pisanje našeg lista o njemu i to u nekoliko navrata nije u redu.

Glas Istre je, podsjetimo, o Vulinu tijekom 2020. pisao četiri puta. O hotelu Villa Vulin jednom, u ožujku, kada je prvi put oglašena licitacija. Ostala tri puta ticala su se njegovog uhićenja krajem svibnja, kada je bio pritvoren u pulskom istražnom zatvoru zbog kaznenih djela stečajne prijevare i izbjegavanja plaćanja poreza u Italiji. Prvo je odbio, a potom platio jamčevinu od 100 tisuća kuna da bi proces svoje predaje talijanskim vlastima mogao pratiti sa slobode. Godinu ranije izvijestili smo da je Vulinov hotel na dodjeli nagrada Word Luxury Hotel Awards u Finskoj u konkurenciji više stotina hotela i poznatih svjetskih brendova osvojio osmo mjesto, odmah iza Hiltona. Osim toga, lani u travnju smo pisali i da je legao na pod trgovine, odnosno poslovnog prostora u svojem vlasništvu u Kandlerovoj ulici u Puli. Tada si je donio madrac, najavio štrajk glađu i odbijao izaći iz dućana tvrdeći da mu najmoprimac ne plaća najam i režije. Druga strana imala je sasvim drugačiju priču. Vulin sada govori da je čitava ta zavrzlama završila na sudu gdje je dokazao da je bio u pravu i, na koncu, dobio spor.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter