idu na popravni

VLADA I GRAD PULA NE ZNAJU KAKO PRIVUĆI INVESTITORE? Ministarstvo mijenja uvjete natječaja za koncesiju na Hidrobazi. Doznajte u čemu je problem

| Autor: Chiara BILIĆ

Na konkretan upit hoće li tražiti od Grada da pristane na uvjet prema kojem bi na ponovljenom natječaju za turistički kompleks na Hidrobazi omiljena plaža Puležana otišla u koncesiju na 50 godina, u resornom ministarstvu nisu ponudili odgovor. Što će, dakle, točno mijenjati kako bi privukli investitore, ostaje misterij

 

 Do kraja godine Ministarstvo državne imovine predložit će Vladi i Gradu Puli donošenje odluke o ponavljanju postupka javnog natječaja za pravo građenja turističkog kompleksa na pulskoj Hidrobazi, ali ovog će se puta mijenjati uvjeti natječaja. Iako se čini da je tom najavom otvoren prostor da se u novi natječaj, kao atraktivni mamac, uvrsti i javna gradska plaža, iz Grada poručuju da to ne dolazi u obzir. No, Ministarstvo, izgleda, nije u potpunosti odbacilo tu mogućnost. 

Za građane

Naime, oni tek kažu da su, unatoč tome što nije pristigla niti jedna ponuda ulagača, zaprimili pisma društava u kojima je iskazan interes za projekt. No, na konkretan upit hoće li tražiti od Grada da pristane na uvjet prema kojem bi omiljena plaža Puležana otišla pod koncesiju na 50 godina, nisu odgovorili. Što će, dakle, točno mijenjati kako bi privukli investitore, ostaje misterij. Napominju tek da će za novi natječaj, s eventualno izmijenjenim uvjetima, tražiti suglasnost Grada, odnosno Vlade.

Podsjetimo, prvotni rok za podnošenje ponuda za Hidrobazu bio je 30. kolovoza, a naknadno je produžen do 1. listopada, nakon što su ljetos produljenje zatražile hrvatska i francuska kompanija.

Iz gradskog ureda za informiranje poručuju da, iako nitko nije iskazao interes za ulaganjem, Grad Pula neće pristati da se u natječaj za koncesiju uvrsti i plaža Hidrobaza, niti će prihvatiti takav eventualni prijedlog nadležnog ministarstva. Plaža na Hidrobazi, obećavaju, ostaje u službi građana.

- Da je tome tako svjedoči i činjenica da Grad svake godine plažu prijavljuje na natječaj za sufinanciranje Ministarstva turizma, znajući pritom da je temeljem natječaja propisana obveza da kapitalni projekti koji se financiraju moraju ostati u prijavljenoj funkciji, u ovom slučaju javne turističke infrastrukture, sljedećih pet godina, napominju. 

Zlatna koka

Cjelokupno područje Hidrobaze, ali i druga bivša vojna područja u državnom vlasništvu koja se ne koriste i koja propadaju za Pulu, ističu, imaju izniman značaj i veliki su razvojni potencijal. Ipak, poručuju da je njihov prvenstveni interes da država kao vlasnik takva područja čim prije stavi u funkciju razvoja. Time bi se, smatraju, omogućilo otvaranje novih radnih mjesta i osigurao daljnji gospodarski rast i razvoj Pule.

To će, čini se, biti teško ostvarivo jer je Hidrobaza trenutno upravo zbog uvjeta natječaja neželjena zlatna koka. Na to je već ukazao pomoćnik ministra turizma Robert Pende, ali i bivši župan, sada europarlamentarac Valter Flego u razgovoru na naš list.

- Puno faktora utječe na konačnu odluku te je stoga doista potrebno preispitati sve elemente i vidjeti koji su razlozi odustajanja, rekao Pende prije nekoliko dana i natuknuo da očito još uvijek ima prostora za razgovor s investitorima da bi se vidjelo u kojem smjeru idu njihova razmišljanja.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini