Privodi se kraju najznačajniji istarski projekt

VLADA DALA JAMSTVA ZA ZAVRŠETAK PULSKE BOLNICE Ravnateljica dr. Hrstić: "Premijer je održao riječ. S ovime ćemo uspjeti ZAOKRUŽITI INVESTICIJU"

| Autor: Duška PALIBRK

Zadnjih godina povećani su tehnički i tehnološki zahtjevi u gradnji. S ovime ćemo potpuno dovršiti izgradnju i opremanje nove bolnice, potvrdila nam je jučer ravnateljica Opće bolnice Pula doc. dr. sc. Irena Hrstić

  

Vlada je na jučerašnjoj sjednici potvrdila da će s dodatnih 150 milijuna kuna poduprijeti izgradnju i opremanje nove pulske bolnice. Državnim jamstvima osigurano je kreditno zaduživanje pulske Opće bolnice kod Erste & Steiermärkische Banke u Rijeci kako bi se priveo kraju najznačajniji istarski projekt. Dana je suglasnost Ministarstvu zdravstva za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna za razdoblje 2020.-2035. godina. Novi će se kredit otplaćivati iz državnog i županijskog proračuna, u omjeru 75 prema 25 posto, po jednakom principu kao i dosadašnjih 600 milijuna kuna zaduženja za projekt nove bolnice.

Podsjetivši da je odluka o izgradnji nove bolnice u Puli donesena 2011. godine, ministar zdravstva Milan Kujundžić je na sjednici Vlade ustvrdio da je cijeli proces stagnirao dolaskom bivše Vlade, da bi ga ponovno pokrenula sadašnja Vlada prije tri godine.

- Bolnica je većim dijelom izgrađena, ali su se u međuvremenu dogodile i tehničko-medicinske i građevne promjene tako da je za potpun dovršetak i opremanje potrebno dodatnih 150 milijuna kuna, rekao je Kujundžić. 

Važna poruka 

Premijer Plenković rekao je da je to važna poruka Puli i Istarskoj županiji, i važna poruka o razvoju zdravstvenog sustava u čitavoj Hrvatskoj, podsjetivši i na projekt izgradnje bolnice u Rijeci.

- Ovo su dva velika projekta u zdravstvenom sustavu, ali ne i jedina kojima se bavimo. Bit će ih još, u pripremi su ili realizaciji, dodao je Plenković.

- Premijer je održao riječ koju nam je dao krajem kolovoza. Zadnjih godina povećani su tehnički i tehnološki zahtjevi u gradnji, s ovim ćemo uspjeti zaokružiti investiciju i potpuno dovršiti izgradnju i opremanje nove bolnice, potvrdila nam je jučer ravnateljica Opće bolnice Pula doc. dr. sc. Irena Hrstić.

Neki dan na sjednici Stručnog vijeća bolnice prvi put je tema bilo preseljenje u nove prostore.

- Odustali smo od sukcesivnog preseljavanja. Jednoglasno je prihvaćen prijedlog da se svi odjeli istovremeno objedine na jednoj lokaciji. Od mogućih problema istaknut je nedostatak liftova u Objektu 1. U toj novoj sedmokatnici sa suterenom i prizemljem samo su tri lifta koja će morati dijeliti zaposlenici i pacijenti sa svih odjela, dok će preostalih šest liftova biti u funkciji tek po završetku rekonstrukcije postojeće zgrade ginekologije. Morat ćemo se prilagoditi, pojasnila je ravnateljica Hrstić. Za desetak dana donijet će se i konačna odluka o pozicijama pojedinih djelatnosti u novoj zgradi. Upitna je transfuziologija, koja će možda u nove prostore namijenjene Odjelu patologije, a da patologija privremeno ostane u postojećoj zgradi. 

Tehnički pregled 

- Objekt 1 treba proći ispitivanje instalacija u operacijskim salama, zatim zgrada treba proći na tehničkom pregledu. Ako tu bude uvjetnih zamjerki, tek kada ih otklonimo, možemo tražiti uporabnu dozvolu. Nakon dobivanja uporabne dozvole Ministarstvo zdravstva mora još dati zeleno svjetlo za korištenje, da je sve napravljeno sukladno pravilnicima o minimalnim uvjetima. Da bi Ministarstvo uopće izašlo na teren, osim uporabne dozvole, moramo imati i svu opremu na raspolaganju, ispravne instalacije, ispravne uređaje. Od dobivanja uporabne dozvole do trenutka preseljenja može proći od mjesec dana do šest mjeseci. Trenutak pražnjenja postojeće ginekologije je trenutak početka adaptacije te zgrade koja će trajati 10-12 mjeseci. Tek tada moći ćemo govoriti o završetku projekta nove bolnice, kazala je ravnateljica Hrstić.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini