LEOPOLDINA GLAVINAC

Vitalna Puljanka i u 88. godini dolazi u grad na biciklu! OTKRIVA NAM U ČEMU JE NJEZINA TAJNA

| Autor: Lara BAGAR
Leopoldina i dalje ide biciklom (Snimila: L. BAGAR)

Leopoldina i dalje ide biciklom (Snimila: L. BAGAR)


Vitalna 88-godišnja Leopoldina Glavinac još uvijek odlazi u grad - biciklom. Automobil nikad nije vozila i cijeli je život provela na dva kotača. Zadnji bicikl ima tri godine i kaže da je "još uvijek lipa, koliko ju je platila." Dva kotača i dvije košarice, prednja za bijelu torbicu, a stražnja za špežu sve je ono što joj je potrebno da bi od kućice kod Elektromlina nedaleko Brionke stigla do grada, apoteke…Vesela je, bistra i vrlo aktivna. Kaže da je udovica 11 godina ali i dalje vodi brigu o kući, dva psa i tri mačke. U vrtu ima 17 loza koje obrađuje, a prije dva tjedna čistila je i masline na njezinom terenu u Vinkuranu.

Na energiji bi joj mogli pozavidjeti i mnogo mlađi. Izgleda da je ključ uspjeha u radu i biciklu koji vozi cijeli život. Rodom iz velike obitelji u Pićnu, došla je 1956. godine u Pulu, a potom ju je život odveo na "gastarbajterstvo" u Italiju i Austriju.

Veli da je radila i u Puli u Areni trikotaži i svako tko tada nije imao djece u jednoj fazi krize dobio je otkaz. Budući da tad nije imala djece, i njoj se to dogodilo. Pitamo je koje je to godine bilo, ona odgovara: "Ohohooo". Nakon toga otišla je u Austriju gdje su tražili pletačice i ondje radila nekoliko godina. Potom se opet vratila pa u kuhinji kao servirka radila u Veneciji, da bi kasnije opet otišla a suprugom u Austriju i radila još dok je dijete imalo svega godinu dan. Pitamo je li joj bilo teško i kako je raditi u inozemstvu, a ona će:"Svugdje si stranac. Svatko te iskorištava. Rekla sam jedan put dnevno ću jesti, ali ću biti doma".

Mladima poručuje da više rade i manje piju. Iako nije imala lak život, kaže da je nekada bilo bolje jer su obitelji bile veće i složnije. Žilava je. Tako je naučena i život ju je tako istesao."

- Doktorica mi je prije dvije godine rekla vi ste kao konj! Nisam delikatna, zgojena sam u familiji i ne biram. Kada sam sama, nitko mi ne može zapovijedati, šali se. Kaže da ne ruča jer se tako naučila u Austriji gdje nitko ne ruča jer radi. Srećom, ima mirovinu zasluženu radom u inozemstvu jer uz hrvatsku mirovinu, koja iznosi 600 kuna, ne bi imala ni za sol. No, kada bi joj zatrebao novac, kaže, "i dalje bi mogla delati u Italiji i Austriji". No, to joj ne treba, zaključuje. Ali energija je tu i jaka volja za životom. Možda je tajna u biciklu i teškom radu. U 2022. poželjela si je zdravlje "i da je nitko ne zafrkava".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater