POLOŽENI VIJENCI

Vergarola i danas predstavlja jednu od neriješenih tragedija koja je utjecala na EGZODUS I PROMIJENILA ETNIČKO, KULTURNO I JEZIČNO LICE PULE I REGIJE

| Autor: Glas Istre
Iz dokumentarnog filma "Vergarola - Mine na plaži' redatelja Arsena Oremovića

Iz dokumentarnog filma "Vergarola - Mine na plaži' redatelja Arsena Oremovića


U povodu obilježavanja 76. obljetnice eksplozije na Vergaroli danas je u pulskoj Katedrali održana sveta misa nakon koje je uslijedilo polaganje vijenaca u Parku žrtava Vergarole.

U ime Grada Pule počast žrtvama odali su gradonačelnik Filip Zoričić i zamjenik gradonačelnika Pule Bruno Cergnul.

"Dopustite mi na današnji dan izraziti pijetet prema žrtvama i sjećanje na prošlost i povijest, ali više od svega pogled u budućnost koja se iskazuje spremnošću na razgovor, suradnju, uvažavanje i suživot", rekao je gradonačelnik Filip Zoričić naglasivši da grad koji ne gleda u budućnost ne može se sjećati niti svoje povijesti i prošlosti.

Foto

Konzul Davide Bradanini istaknuo je u svom obraćanju da Italija odaje počast žrtvama tragedije Vergarole kao što je činila ranijih godina i nastavit će to činiti svake godine te izrazio zahvalnost za sudjelovanje različitih strana.

Senatorica Laura Gravini zahvalila je svima koji rade na sjećanju i obilježavanju tragedije koje nas prisjeća i koja nam pomaže u prenošenju poštovanja prema bolnim povijesnim događajima, dok je senatorica Tatjana Rojec rekla da se trebamo sjećati onih koji su pali i odati im počast, kao i onima koji su ostali i onima koji su otišli.

Predsjednica Zajednice Talijana Pula Tamara Brussich rekla je da je Pula simbol suživota i onoga što Istra jest te da Vergarola nikada neće biti zaboravljena zahvaljujući ponosu Puležana.

Foto

Maurizio Tremul pozdravio je u ime Talijanske Unije te podsjetio na povijesne činjenice vremena kada je ratom razorena Istra mislila da je pronašla konačno malo mira. Objasnio je kako Vergarola i danas predstavlja jednu od neriješenih tragedija koja je utjecala na egzodus i promijenila etničko, kulturno i jezično lice Pule i Regije. Istaknuo je veliku solidarnost liječnika Geppina Michelettija u tom masakru koji je odlikovan zlatnom medaljom za zasluge u zdravstvu Republike Italije.

"Nemojmo zaboraviti povijest nego zajedno gradimo budućnost mira", poručio je Murizio Tremul.

Livio Dorigo, predstavnik udruge Circolo Istria iz Trsta, koji s velikim emocijama i moralnim angažmanom svake godine sudjelujem na ovom susretu, poslao je poruku da se moramo ujediniti u osjećaju mira, mira u svijetu i upravo se s tim opredjeljenjem svake godine sjećati današnjeg dana, svojom prisutnošću i prisutnošću naše djece.

Foto

Boris Siljan iz Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Pule, prisjećajući se velike nepamćene tragedije eksplozije s ovog mjesta pijeteta poslao je snažnu poruka kako se ne bi trebale događati takve i slične tragedije u budućnosti. 

Graziella Palermo izrazila je želju i nadu da će se na spomeniku žrtva Vergarole upisati imena i prezimena stradalih.

Uoči obilježavanja tragedije Vergarole, u srijedu se u Hotelu Park Plaza Histria održala Panel rasprava posvećena liječniku Geppinu Michelettiju i obilježavanje sjećanja na žrtve Vergarole na kojoj je sudjelovao zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini