NAJNOVIJEEKOLOŠKA PORUKA IZ PULE

VELIKI KIT ISKAČE IZ MORA Estonci robotom oslikali i neboder na Verudi, njihov mural vidljiv je s Lungomara

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Zvjezdan STRAHINJA

Estonci, koji slike na zgrade "printaju" uz pomoć robota, prethodno su najavili da će ovaj mural konkurirati i za Guinnessovu knjigu rekorda. No, ako se usporedi s prozorima na neboderu, jasno je da kit ima visinu pet etaža, dok na internetu nailazimo na zidne slikarije i daleko većih dimenzija

 

Kako su robotičari iz estonske grupe Robots for Humanity i obećali, tako su i učini: na fasadi nebodera na Verudi u Krležinoj ulici nacrtali su robotom velikog kita s jasnom ekološkom porukom o problemu zagađenosti mora i oceana. Kit iskače iz vode, dio tijela iznad površine predstavlja tog najvećeg sisavca u gracioznom pokretu, dok dio tijela ispod površine predstavlja otpad.

Ništa od rekorda

        Estonci, koji slike na zgrade "printaju" uz pomoć robota, najavili su prethodno da će ovaj mural konkurirati i za Guinnessovu knjigu rekorda. No, ako se usporedi s prozorima na neboderu, jasno je da kit ima visinu pet etaža, dok na internetu nailazimo na zidne slikarije i daleko većih dimenzija. Moguće je da je kit nešto manji od predviđenog i zbog toga što se slika, da je "isprintana" preko cijele fasade, ne bi vidjela od krošanja borova.

        Mural se najbolje vidi s Lungomara, Mornara, Valsalina i južnog bulevara, a s obzirom da je ipak visok barem 15-ak metara, poruka o zagađenom okolišu svakako je vidljiva izdaleka.

        Robots for Humanity, kako smo pisali, svoj su angažman u Puli započeli koncem lipnja prenijevši na fasadu Osnove škole Veruda crtež jedne učenice. Na zgradi na Trgu kralja Tomislava isprva su iscrtali Picassov plakat za "Bitku na Neretvi", ali crveno-crni crtež nije se pokazao kao najbolje rješenje pa su ga već sutradan prepravili na način da su isti motiv u kubističkom izričaju oslikali u boji, prenijevši tako na zid Picassovu "Otmicu Sabinjanki", koja je i služila kao podloga za slavni filmski plakat.

 

U jednoj noći

Zoran Todorović Todor, koji je koordinirao rad skupine Robots for Humanity u Puli i održavao vezu s gradskom upravom i stanarima koji su morali dati suglasnost na oslikavanje fasada, upozorio nas je da su Estonci izradili još jedan mural na školi na Verudi, ali i u Rojcu. Tamo su robota dvaput dizali na zid da bi napravio dvije slike, od kojih je jedna prikaz velikog impozantnog slona.

        Robots for Humanity kreirali su, patentirali i izradili više verzija robota koji čitaju signal sa smartphonea i na zid prenose sliku sprejevima. Po zidu se robot kreće uz pomoć sajli, da bi oslikao fasadu nije mu potrebna skela, a veliki mural robot izrađuje tijekom jedne noći. U Puli Robots for Humanity gostuju u sklopu Mindwalley kampa, a neslužbeno doznajemo da svakodnevno zaprimaju nove zahtjeve za oslikavanje, odnosno "printanje" slika na jednolična gradska pročelja.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)
Webcams provided by webcams.travel add a webcam