REVITALIZACIJA FORTOVA

UTVRDA MARIA LUISA NA MUZILU POSTAT ĆE MUZEJ. Gradske vlasti Pule planiraju dio poluotoka otvoriti za građane

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
 Muzil  utvrda Maria Luisa (Snimio: Dejan Štifanić)

Muzil utvrda Maria Luisa (Snimio: Dejan Štifanić)


  Gradska vlast najavila je otvaranje bivše vojne zone na Muzilu za građane, a jedna od zanimljivijih ideja jest otvaranje muzeja u toj zoni, što je gradonačelnik Filip Zoričić najavio u jednom lokalnom mediju. Na pitanje hoće li se najavljeni muzej otvoriti unutar postojećeg objekta ili je u planu gradnja novog, Zoričić je odgovorio: „Želja nam je da austrougarska tvrđava Maria Luisa na Muzilu bude interpretacijski muzej Grada Pule, to bismo obnovili. Znamo da Pula nema svoj muzej grada i ne bismo gradili novi."

muzil

Nije, međutim, precizirao što bi u tom muzeju konkretno bilo izloženo.

- Središnji interpretacijski muzej grada Pule bio bi dio difuznog muzeja grada, kao prvi takav primjer u Europi. Za sredstva europskih fondova prijavili bismo i ostale tvrđave u vlasništvu grada koje zjape prazne. Tom revitalizacijom dali bismo Puli dodatnu kulturnu vrijednost, a svaka tvrđava pričala bi jedan dio naše bogate povijesti, ali bi funkcionirala kao društveni prostor pun različitih kulturnih sadržaja. Postoji i mogućnost uključivanja u Interreg EU projekte zajedno sa susjednim državama, Italijom i Slovenijom, pa radimo na tome, naglasio je Zoričić.

O planovima Grada za područje čitavog Muzila gradonačelnik je rekao da su u tijeku razgovori s državnim tijelima o tome da jedan dio Muzila bude otvoren za građane.

- Htjeli bismo da Muzil bude jedan od strateških projekata i želimo da bude primjer najbolje prakse u implementaciji urbane obnove. Čim predstavnici države i ministarstva dođu u Pulu ovih dana, obavijestit ćemo javnost o svemu, jer, podsjećam, Muzil je i dalje pod državnim upravljanjem, istaknuo je.

Zoričićeva koalicijska suradnica iz platforme Možemo! i predsjednica Gradskog vijeća Dušica Radojčić svojevremeno je u predizbornoj kampanji kazala da se na dijelovima Muzila na kojima već postoje građevine moraju razvijati sadržaji koji su gradu potrebni, a sačuvana priroda mora postati gradski park. Protiv je, kazala je, nametanja gotovih rješenja, a zagovara uključivanje svih zainteresiranih u odlučivanje o namjeni Muzila.

Na upit je li između koalicijskih partnera postignut konsenzus o otvaranju muzeja i hoće li biti javna rasprava, Zoričić je odgovorio:"Tema nam je zajednička i ima isti smjer. To je najvažnije. A naravno da će o tome, pa i o drugim temama, biti javna rasprava."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum