RASPRODAJA ULJANIKOVE IMOVINE

Uskoro na bubanj ide i cijela Mornarička vojarna na bulevaru u Puli površine 20.205  kvadratnih metara

| Autor: Marcello ROSANDA
Uljanikova vojarna (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Uljanikova vojarna (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Sva imovina nekadašnjeg pulskog diva, moćnog brodogradilišta Uljanik, polako odlazi u privatne ruke pa se nakon nedavne prodaje vrijednih nekretnina Uljanik Standarda uskoro očekuje i prodaja "Saure" koja je trenutno zastala dok se ne razriješi spor između triju vjerovnika - Končara, države i Privredne banke Zagreb. Prodaje neće biti dok se ne utvrdi tko je razlučni vjerovnik prvog reda, što znači da ima prioritet prilikom namirenja svoje tražbine. Budući da na ovoj nekretnini postoji pravo odvojenog namirenja, unovčenje će se provesti elektroničkom javnom dražbom koju provodi Financijska agencija.

Riječ je o impozantnom zdanju neogotičke kasarne na bulevaru, koja je izgrađena 1856. i nazvana je "Franz Joseph I.", odnosno Mornarička kasarna (K.u.K. Marine-Kaserne). Površina joj iznosi 20.205, danas uglavnom praznih, četvornih metara. Neke prostorije koristi stečajni dužnik te još nekoliko subjekata na temelju ugovora o zakupu.

Još prošle godine o toj smo kasarni razgovarali s pulskim povjesničarom Davidom Orlovićem. On nas je podsjetio da u vrijeme Italije postaje vojarna "Nazario Sauro" i sjedište 74. pješačkog puka, a naziv Saura zadržao se i kasnije, za vrijeme Jugoslavije.

"U Drugom svjetskom ratu, po dolasku Nijemaca nakon kapitulacije Italije u rujnu 1943., u zgradi je bilo smješteno nekoliko tisuća zarobljenih talijanskih vojnika. U angloameričkim bombardiranjima teško je oštećen dio zgrade prema Rojcu, koji je kasnije porušen", objasnio je Orlović.

Naime, od četiri krila zgrade unutar kojih se nalazi dvorište, nakon bombardiranja preostala su tri. U vrijeme Jugoslavije kasarna je nazvana po Ivanu Goranu Kovačiću, a negdje krajem 70-ih ili početkom 80-ih predana je brodogradilištu Uljanik. Od tada datira i plavi nathodnik koji je povezuje s Arsenalom, kazao je Orlović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini