projekt vrijedan 91 milijun kuna

Uređaji za pretvaranje govora u pismo trebali bi ubrzati rad pravosuđa


Ministarstvo pravosuđa Dražen Bošnjaković u utorak je otvorilo projekt unaprijeđenja i modernizacije pravosudnog sustava, vrijedan 91 milijun kuna, u sklopu kojeg je već nabavljeno 800 uređaja za pretvaranje govora u tekst što bi trebalo ubrzati vođenje postupaka.

Svečanost otvaranja projekta u Ministarstvu pravosuđa okupila je predstavnike sudova, državnih odvjetništava, među njima predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu i glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, ali i predstavnike Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Prezentaciju uređaja za prenošenje teksta u govor održao je Marko Poljak iz tvrtke Newton Tehnologies koja je u suradnji s Tehničkim sveučilištem u češkom Liberecu razvila tehnologiju prepoznavanja govora za slavenske jezike.

Cilj projekta, koji se u 85-postotnom iznosu financira kroz Europski socijalni fond, a 15 posto kroz nacionalno sufinanciranje, je osiguranje učinkovitijeg, modernijeg i profesionalnijeg pravosuđa.

Projekt je usmjeren na unaprjeđenje sustava mjerenja, praćenja i evaluacije rada, optimizaciju organizacije rada i poslovnih procesa, jačanje kompetencija i kapaciteta čelnika pravosudnih tijela i službenika u pravosudnim tijelima te unaprjeđenje razine i obuhvatnosti korištenja IT alata.

Ministar pravosuđa rekao je da od 800 nabavljenih uređaja za pretvaranje govora u pismo koji su raspoređeni u državna odvjetništva i sudove po čitavoj Hrvatskoj očekuju benefite i ubrzanja.

Digitalizacija donosi brzinu koju javnost traži od pravosuđa

„Sad je na nama da se potrudimo da te tehnologije koristimo”, rekao je Bošnjaković, dodavši da tu nije kraj jer postoji cijeli niz stvari koje će realizirati zahvaljujući socijalnom fondu.

Ministar je kazao da otvaraju projekt vrijedan 91 milijuna kuna iako su do danas već na uređaje za pretvaranje govora u tekst i laptope potrošili pedesetak milijuna kuna.

To se, ustvrdio je, uklapa u njihova nastojanja da budu što brži, bolji i moderniji. Po njegovim riječima postoji veliki prostor da procese digitaliziraju što je moguće više, a to će im donijeti brzinu koju se u javnosti od pravosuđa najviše traži.

Iznio je podatke po kojima će ova godina završiti s više riješenih nego primljenih predmeta kojih godišnje u pravosudni sustav uđe preko 1,2 milijuna.

Uređaj za pretvaranje govora u pismo omogućavat će sudske i državnoodvjetničke postupke bez posebnog diktiranja u zapisnik, što će uštedjeti vrijeme dok će se zapisničari više baviti kontrolom rječnika, ali i administrativnim poslovima.(H)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of