ZA I PROTIV

UKIDANJE LAMPIONA U ARENI GLAVNA TEMA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Puljani se podijelili u dva tabora. Spominju se bojni otrovi, ozlijeđene sove, brižne kornjače i pogrešne šume

| Autor: Borka PETROVIĆ

Nakon što je idejna začetnica "Hand made festa" Lela Blekić odlučila da će se manifestacija puštanja lampiona iz Arene ukinuti, i to zbog izrazito negativnih komentara dijela Puljana kojima su smetali lampioni koji su popadali po pojedinim kvartovima, javnost se i dalje dijeli. Dio Puljana smatra da manifestaciju nije trebalo ukinuti jer je program bio izrazito vizualno atraktivan, a fotografije lampiona iznad grada obišle cijelu Hrvatsku, pa i šire.

- Ništa, ama baš ništa lijepo u ovom gradu ne može dugo trajati. Zašto ukidati nešto što veseli i velike i male? Pa nisu puštani u zrak bojni otrovi, nego lampioni?! Ne odustajte, ne oduzimajte ovo malo radosti našoj djeci, unucima. Šteta, ja sam ove godine iz Splita došla na sajam upravo zbog te lipe i nadasve magične večeri koja će mi ostati u sjećanju do kraja života. Nadam se kako će se ova odluka promijeniti i ako treba ostat ću dogodine dan dulje i sama skupljati lampione po mistu…, jedan je od komentara.

Dio onih koji su za lampione one druge nazivaju hejterima (mrziteljima), replicirajući im da bi ukinuli sve - turiste, festivale, pa čak i tradicionalni vatromet u Areni u vrijeme Pulskog filmskog festivala. S druge strane, oni ekološki osviješteni navode da su ovakve priredbe u svijetu već zastarjele i izrazito štetne za morske organizme, ali i ptice. Pritom dijele slike sove koja se zaglavila u lampionu, kornjače koja ih je htjela pojesti, zamijenivši ih za meduzu, a navode i da ovakvi lampioni mogu izazvati požar. Tvrde da su čak i lampionima koji se nazivaju "ekološkima" potrebna desetljeća da se razgrade.

- Vatromet i lampioni mogu se zamijeniti modernom tehnologijom kao što to radi ekipa na Visualia festivalu. Svi su vuci siti, a ovce na broju, neki su od prijedloga komentatora na našem Facebook profilu, dok drugi upozoravaju da je grad pun smeća i bez lampiona te je samo trebalo pojačati čišćenje idućeg dana. Dodaju da bismo se više trebali brinuti zbog ozbiljnog onečišćenja kakvo nam prijeti od tvrtki poput Rockwoola i Plomina te da nas nekoliko papirnatih lampiona neće ubiti.

lampioni popada

- Očito je da su ove godine neki od lampiona pali u krivu šumu i otud je krenula cijela hajka, kazala nam je jučer organizatorica Lela Blekić, dodajući da joj Puljani cijelog dana šalju poruke podrške i mole da manifestaciju ne ugasi, jer su u njoj uživale sve generacije. Pojašnjava da su lampioni napravljeni od papira i bambusa, dakle razgradivi, te da je količina koja je popadala po gradu zapravo zanemariva.

- Ove je godine pušteno 1.100 lampiona, a po gradu pokupljeno njih 50-ak. Oni su projektirani na način da izgore u zraku, ali samo ako se s njima barata ispravno, odnosno puste se u zrak tek kad se u potpunosti napune toplim zrakom, napominje Blekić, dodajući da je one večeri vjetar bio slab, a u zraku velika vlaga, pa zbog toga dio lampiona nije izgorio već pao po Kaštanjeru i Gregovici. Navodi da se cijela manifestacija samofinancirala i ona od nje nije imala ništa do zadovoljstva da Puljanima pruži lijep doživljaj i pritom se 10-ak tisuća kuna svake godine uplati u humanitarne svrhe. 

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater