Načelnik obećava rješenje

 U Raklju i Krnici odavno postoje liječničke ambulante, ali ne rade STARIJIM MJEŠTANIMA POTREBAN JE LIJEČNIK U SELU


Vijećnik Anđelo Valić (HSU) više je puta tijekom prošle godine upućivao pitanje načelniku Općine Marčana Predragu Plišku zašto ne rade postojeće liječničke ambulante u Raklju i Krnici. Donošenje Proračuna općine Marčana za 2019. godinu u kojoj ponovo nema stavke za plaćanje liječnika koji bi radio u tim selima barem povremeno, ponukalo ga je da i na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća pred Novu godinu ponovo o ovoj temi povede diskusiju.

- Nadao sam se da će načelnik ipak jednog dana ozbiljno shvatiti moje pitanje o ambulantama u Raklju i Krnici koje ne rade već više od dvije godine, ali vidim da njihovo ponovno aktiviranje opet nije planirano. Ako te ambulante postoje i ako je otkad znamo za sebe u njima radio liječnik, zašto se one ponovo ne aktiviraju? To nije zbog mene, nego vam samo prenosim ono što ljudi pitaju, jer je to njima neophodno. Moramo biti svjesni da nam po selima živi pretežno starije stanovništvo kojem nije lako doći do Marčane da bi išli kod liječnika. Ma niti ne moraju raditi svakodnevno, ali barem dva puta tjedno neka rade po par sati i već bismo napravili veliku stvar za njih. Tako je i nekad bilo, kazao je Valić.

Načelnik Predrag Pliško odgovorio mu je da je općina uvijek dobro surađivala s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO-om), koji trenutno u cijeloj zemlji bilježi nedostatak dovoljnog broja liječnika, pa tako i u Istri. No, istaknuo je Pliško, u suradnji s ravnateljem Istarskih domova zdravlja dr. Antom Ivančićem uspjeli su pronaći rješenje. Budući je dosadašnja doktorica iz Marčane otišla u mirovinu, s krajem prošle godine u Marčanu je stigla nova doktorica koja bi trebala raditi i u Raklju i u Krnici. Problem je sada u tome što ambulante treba sanirati i obnoviti, postaviti u njih klima uređaje i provesti internet, što je pak općina obećala učiniti. Nakon toga, obećao je Pliško, i te će dvije dodatne ambulante raditi prema određenom rasporedu.

Do tada, općina Marčana će i dalje osiguravati prijevoz starijih mještana iz Raklja i Krnice do ambulante u Marčani srijedom za vađenje krvi i druge potrebe. (P. SOFTIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter