NA DANAŠNJI DAN 1985. GODINE U GLASU ISTRE

U HRVATSKOJ ČAK 200.000 ALKOHOLIČARA Nesretno tri milijuna Jugoslavena


Ako se pođe od činjenice da alkoholičar godišnje izostane dva mjeseca s posla, u toku svog radnog vijeka izgubi oko deset godina rada. To znači da u SFRJ u jednoj generaciji gubimo oko 9.000.000 radnih godina, istaknuto je u stručnom feljtonu o alkoholizmu

Danas u gomili šarenih informacija rijetko koja sredina donosi vijest o novoizgrađenom vrtiću ili školi, pa bar o obnavljanju postojećih, no unatoč tome ne posustaje korištenje fraze o važnosti obrazovanja i "društvu znanja".

Izgrađen sredstvima samodoprinosa građana Mjesne zajednice Mirna (tada pravne osobe, a ne kao danas), predviđen za osam odgojnih grupa s oko 200 djece, tog 7. listopada 1985. otvoren je novi vrtić na Montezaru.

Kako je i zasluživala, ta se vijest prije točno 33 godine našla na naslovnoj stranici Glasa Istre, na kojoj su svoje mjesto izborile i međunarodne vijesti o otvaranju vrata turizma u Albaniji i najava otvaranja avionske linije između Rima i Tirane kao i rekordna nezaposlene u Velikoj Britaniji. Dok se danas, šest mjeseci uoči izlaska bogate Velike Britanije iz Europske unije, lome koplja oko Brexita i prijetećih ekonomskih posljedica izlaza, tada je laburist John Prescott naglasio da tako veliku nezaposlenost Velika Britanija nije imala nikada, čak ni u 30-ih godina, u vrijeme teške ekonomske svjetske krize.

Bablje ljeto 1985.

No, jedna druga vijest iz Engleske prijetila je velikom ekonomskom štetom po naš turizam. Na naslovnici je istaknuta i vijest o šokantnoj brošuri koju je objavio najveći touroperaterska kompanija "Thompson Holidays" i ugrožavanju jugoslavenske turističke sezone naredne 1986. godine. U brošuri je pisalo da su paket aranžmani Španjolsku jeftiniji za 17 posto, Italiju i Maroko za 22, Grčku 12, Austriju 10 te Jugoslaviju za pet posto u odnosu na sezonu'85., koja je bila na izmaku. Usput, te je 1985. iz Britanije u Jugoslavije na godišnje odmore u tim 'paket aranžmanima' odletjelo 420 tisuća turista (od kojih je 90 posto koristilo aviousluge jugoslavenskih avioprijevoznika) za devizni priljev to je značilo dodatnih 97 milijuna funti ili, tada, oko 139 milijuna dolara.

Kad smo kod turizma, prvog tjedna listopada 1985. zbog 'babljeg ljeta' (temperatura zraka iznosila je 25, a mora 22 Celzijeva stupnja), u Puli je boravilo više od šest tisuća domaćih i stranih gostiju, što je bilo za 140 posto više nego u listopadu 1984.

Pet i pol godina nakon Titove smrti, u gotovo satiričnoj vijesti, naslovljenoj "Safari" i objavljenoj na najtiražnoj 3. stranici tog broja Glasa Istre, objavljeno je da su metalci Hrvatske okupljeni u Puli na Memorijalu Norberta Webera posjetili i Brijune. No, tamo su razgledali samo arheološke lokalitete, zoološki vrti i safari.

- Nije im, međutim, pokazana kovačka radionica predsjednika Tita na Vangi. Vangu će valjda posjetiti kakva grupa zoologa ili arheologa, pisalo je na kraju kratke i zvučne vijesti. Usput, i danas, 2018., nitko od običnih smrtnika ne može na Vangu. (Zoran ANGELESKI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of