LUČKA UPRAVA

U GAT SE ULAŽE 1,4 MILIJUNA KUNA: Obnavlja se Molo Carbone stradao u udaru Uljanikove platforme

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Sanira se donji dio Mola Carbone (Dejan ŠTIFANIĆ)

Sanira se donji dio Mola Carbone (Dejan ŠTIFANIĆ)


Tužili smo Uljanik, međutim, nismo ništa dobili pa smo morali uložiti vlastita sredstva da bi se ovdje uopće mogla obavljati gospodarska djelatnost. Naime, preko ruševnog mosta ne smiju prelaziti kamioni, kaže ravnatelj Lučke uprave Donald de Gravisi

Jučer je počela obnova dijela Mola Carbone čija je statika poremećena nakon što je u njega prije dvije godine udarila Uljanikova platforma Apollo. Investitor, pulska Lučka uprava u obnovu ulaže 1,4 milijuna kuna, a radove, koji bi trebali trajati mjesec i pol, obavlja tvrtka TGI. Riječ je o gatu izgrađenom prije stotinu godina, u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije, čiji je donji dio puknuo nakon snažnog udarca platforme. Odvaljen je i bočni dio gata.

U studenom 2017. platforma Apollo oštetila je gat u Slobodnoj zoni (Arhiva/N. LAZAREVIĆ)

Donald de Gravisi, ravnatelj Lučke uprave, objašnjava da je gat, neovisno o havariji, dotrajao.

- Obnavlja se samo taj dio. Tužili smo Uljanik, međutim, nismo ništa dobili pa smo morali uložiti vlastita sredstva da bi se ondje uopće mogla obavljati gospodarska djelatnost. Naime, preko ruševnog dijela ne smiju prelaziti kamioni. U slobodnoj zoni je petnaestak firmi, ali ne ovise sve o pomorskom prometu na gatu. Njega koriste tvrtka Avangard Shipyards i Ina, koja morskim putem svojih opskrbljivača otprema hranu i druge potrepštine za svoje radnike na platformi, objašnjava De Gravisi.

U ponedjeljak, 13. studenog 2017., snažna bura otrgnula je konope kojima je naftna platforma Apollo u gradnji bila privezana u Uljaniku. Jak vjetar otpuhao ju je 500-ak metara dalje, ravno u Molo Carbone, gdje je doslovno zgnječila Brodospasov opskrbni brod Silni koji je od siline udarca potonuo. Srećom, nitko nije stradao.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of