Crni rižot od sipa, s parmezanom i maslinovim uljem, kojeg je jučer u velikoj pulskoj padeli na centralnoj tržnici pripremao Budimir Žižović - Žižo i ekipa Rock cafea oduševio je brojne Puljane, ali još više i turiste koji nisu mogli vjerovati da su porcije ove delicije besplatne i da ne trebaju ama baš ništa platiti.
Poklon domaćinima
Rižotom su građane i njihove goste počastili organizatori "Italia festa", koji se upravo održava na Narodnom trgu kod zgrade tržnice, i Tržnica Pula. Direktor Tržnice Renato Perc jučer je, kao pravi domaćin, svima strpljivo objašnjavao o kakvom jelu je riječ - Englezima, Nijemcima, pa čak i Fincima, i svi su redom obećali da će se radi ovakvog gostoprimstva sigurno vratiti u Pulu. Mnogi su čak tražili i recept.
Ovo je inače treći put da je organizator "Italia festa" - koji Puljanima i gostima donosi gastro delcije različitih talijanskih regija, domaćine počastili velikim rižotom, prošli put bio je to rižot s paprikama i pancetom te onaj s plodovima mora.
Kako doznajemo od organizatorice Majde Frol, Festival talijanskih delicija dolazi u Pulu dva puta godišnje, a ovo je jedan od načina da se zahvali domaćinima. Inače, izlagači sajma, koji u Puli ostaju do subote, na svakom štandu predstavljaju po jednu talijansku regiju kroz karakteristične prehrambene proizvode.
Talijanske delicije
Tako posjetitelji mogu degustirati i kupiti sušene mesne proizvode od svinjetine, goveđeg mesa i mesa divlje svinje, sušeni pršut, sireve od kravljega, kozjeg ili ovčjeg mlijeka iz Toskane, iz Umbrije sušeno meso, svježe i stare sireve, iz Basilicate sušeno meso, sireve i kruh, iz Puglije sušeno meso, sireve, umake, povrće u ulju i octu, iz Kalabrije sušeno meso, sireve, "nduja" (začinjenu kobasicu za mazanje), umake, povrće u ulju i octu i kruh. Iz Kampanije stiže sušeno meso, sirevi, tjestenina i kruh, sa Sicilije kolači od badema, kanole, marcipan, nugat, različito sušeno voće, arancine (pržene kuglice od riže), pizze, ručno izrađene grissine, ali i masline, rajčice sušene na suncu, razno ukiseljeno povrće (luk, češnjak, paprika) te filete inćuna u ulju.
S obzirom na cijene sajam je, više zanimljiv turistima nego domaćima, mada ima i "naših" koji ne pitaju koliko ove delicije koštaju.
Padela odlazi u Zagreb na Dane tržnica
Direktor Renato Perc otkrio nam je jučer da velika pulska padela, nakon rižota, odlazi za Zagreb gdje će pulska tržnica, zajedno s Udrugom hrvatskih tržnica, sudjelovati na ovogodišnjim "Danima hrvatskih tržnica", a koji se ove godine održavaju na Zrinjevcu. U velikoj padeli radit će se fritaja, a miješat će je doći - tko drugi do samog gradonačelnika Bandića! (B. PETROVIĆ)