TRŽNICA NA VERUDI

PARKIRALIŠTE SKRIVA LUKAVU ZAMKU TRG KRALJA TOMISLAVA OPASAN PO VOZAČE Svaki tjedan u kanal upadne auto barem jedan!

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA


Nekada aute izvlači vučna služba, nekada ga, ako je auto manji, izvučemo mi. Pomognemo koliko možemo, kaže Predrag Nedeljković koji nam je ustupio više fotografija različitih situacija * Iskliznuća su toliko česta da se na obližnjem šanku, zlu (ne)trebalo, čuva i vizit-karta vučne službe

 

Na parkiralištu tržnice na Verudi nema klasne razlike - u pola metra dubok kanal, koji dijeli parkiralište na dva dijela, upada i Twingo, Clio, C3, 206-ica, pa i Astra, veliki Volkswagen, čak i BMW-eov terenac! Ovdje su iskliznuća automobila u rupu toliko česta da se na obližnjem šanku, zlu (ne)trebalo, čuva i vizit-karta vučne službe. Kako kažu svjedoci, dečki s kamionom za šlepanje ovdje imaju posla na pretek, svakih sedam do 15 dana.

- Koliko često auti padnu u kanal? Jedan na tjedan. Dečki, jesam li pretjerao? Ajde, jedan u dva tjedna - sigurno! A i to je previše, kaže nam jedan od sugovornika u hladu tržnice.

Postaviti rešetku

Upravo da bi se spriječile takve nezgode, graditelji parkirališta su postavili crne bankine, ali one nisu ispunile svrhu. Ti su graničnici isprekidani pa kotači automobila lako prođu između njih. A onda prokleta gravitacija i povjerenja vozača u fizičku prepreku urade svoje.

Novouređeni Trg kralja Tomislava, u sklopu kojeg se nalazi i tržnica i parking, otvoren je prije točno dvije godine. Dugih su desetljeća Verudeži čekali da se nešto napravi s prašnjavom površinom i s radošću su proslavili Dan svetog Tome 2017., kada je inaugurirano novo atraktivno kvartovsko središte. Svaka čast trgu, igralištima za djecu i ostalim sadržajima, ali na obližnjem parkiralištu nešto treba pod hitno učiniti, smatraju naši sugovornici. Barem produžiti graničnike, ili stopere kako ih neki nazivaju, a za sigurnost pješaka trebalo bi postaviti i rešetku.

- Kako neće upasti! Ako potrefiš kotačima između ova dva, kako da ih zovem, rubnika, onda letiš u kanal. A on je dubok pola metra. Negdje ti rubnici već i nedostaju. I onda ljudi čekaju vučnu službu da ih izvuku, plate i voze dalje, ako su i vozač i auto uopće u stanju voziti nakon toga, priča nam jedan od ugostitelja.

Da to nisu puka naklapanja, argumentira i galerija fotografija koju nam je ustupio Predrag Nedeljković zvan Pepi. Zbog sportskih je obaveza djece često prisutan na Verudi, a vrijeme iskoristi tako da se podruži s prijateljima, usput snimi i kakvu nezgodu na parkingu. Za objavu nam je osigurao više fotografija različitih vozila i situacija, a ima ih, kaže, još negdje pohranjenih. Narasla je kolekcija fotografija u protekle dvije godine.

- Puno sam puta vidio da padne automobil u kanal. Nekada ga izvlači vučna služba, nekada, ako je auto manji, izvučemo ga mi. Pomognemo koliko možemo, kaže Nedeljković.

Prije nekoliko mjeseci i sami smo se uvjerili kako izgleda jedna takva nezgoda. Vozačica je željela auto što više ugurati na parkirno mjesto da ne bi ometala promet, očekivala je da će se kotači zaustaviti na plastičnom ivičnjaku, ali jedan ga je kotač mimoišao i auto se strovalio u kanal. Nastala je manja šteta na donjem dijelu karoserije, a dok je šlep-služba izvukla Volkswagena, stvorio se prometni kolaps u svim smjerovima.

"Kišni vrt"

Nije problematičan samo dio parkirališta kod tržnice, i ono između zgrada ima svoju zamku za vozače. I nisu samo automobili u opasnosti - kako čujemo od sugovornika bilo je i padova pješaka.

Odgovor gradske uprave kako riješiti taj problem čekamo. Čekamo i odgovore na pitanja jesu li zaprimali prijave građana, imaju li evidenciju koliko se takvih slučajeva dogodilo, zatim tko je dizajnirao i konstruirao parkiralište, zašto su bankine isprekidane i imaju li saznanja o upadu pješaka u kanal.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini