DUGE LISTE ČEKANJA

TREĆINU MIROVINE OSTAVE U PRIVATNIM KLINIKAMA: Žena (84) se srušila u nesvijest, dijagnosticirana joj je sinkopa, a kod kardiologa je naručena tek za 420 dana!

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Ilustracija (M. MIJOŠEK)


Neurolog je preporučio daljnje pretrage, pa je među ostalim, supruga upućena kardiologu. Na papiriću je pisalo 18. kolovoz, a kako je supruzi pozlilo krajem svibnja, mislili smo da dva i pol mjeseca nije problem pričekati. Naivno smo pomislili da je naručena sredinom kolovoza, no kako se termin približavao, shvatili smo da se radi o kolovozu, ali onom tek iduće godine. Zar naši liječnici misle da će pacijentima pomagati na groblju, pita se Silvijo Ivančić

Duge liste čekanja boljka su pulske bolnice koja taj problem nastoji riješiti i angažmanom novih liječničkih kadrova. Iako rade na privlačenju specijalista iz drugih ustanova, a u ovom trenutku je čak 80 zaposlenika bolnice na dodatnom usavršavanju, velik problem je prelazak liječnika u privatne klinike ili odustajanje od specijalizacija. Nedavno je u pulskoj bolnici zaposlena i vrhunska kardiologinja i dijagnostičarka iz Skopja dr. Lujza Grueva, međutim čekanje na kardiološki pregled i dalje je gorući problem.

Potvrđuje to i zadnji slučaj 84-godišnje Dinore Ivančić koja je tek prije neki dan shvatila da će na red kod kardiologa doći za 420 dana! Njezin suprug Silvijo Ivančić kaže su u početku mislili da je posrijedi neka greška, pa su ponovno otišli do bolnice da provjere termin upisa.

- Supruga se krajem svibnja samo odjednom srušila i na kratko je ostala bez svijesti. Kada je došla k sebi, na preporuku obiteljske liječnice završila je u bolnici, a nakon pregleda neurologa, dijagnosticirani su joj kolaps i sinkopa, kaže Silvijo. Naime, sinkopa je iznenadni, prolazni gubitak svijesti koji nastaje uslijed poremećaja prokrvljenosti mozga. Uslijed prestanka cerebralnog protoka krvi u trajanju od deset do petnaest sekundi, dolazi do gubitka svijesti, a uzrok nastanka mogu biti srčane poteškoće.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of