KVARTALICA

Treća najbolja pulska četvrt nema more, ali ima Carsku šumu. U Šijani je sve pri ruci, raspitali smo se što nedostaje…

Brzo se izlazi iz grada i brzo ovamo ulazi. Iznimke su ljetni mjeseci. Šijanska šuma, nekad carsko-kraljevski Paviljon, ostaje uglavnom bez moderne, održive vizure ladanjskih gradskih sadržaja. Između Valturske i Koparske ulice prostire se ledina s dijelom neuređena šumarka, umjesto doličnog parka. Veliki kružni tok bez podvožnjaka jedan je od primjera infrastrukturne neinventivnosti. Unatoč svemu, zasad je bolje u Šijani nego u centru grada, kaže književnik Daniel Načinović

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio Dejan Štifanić)

(Snimio Dejan Štifanić)


Čitatelji Glasa Istre odabrali su Šijanu kao treći najbolji kvart u Puli: tako s izjasnilo 10 posto od 5.738 čitatelja koji su se odazvali anketi našeg lista. Možda je i razlog tome činjenica da je ovaj kvart pravi mali grad u gradu, a nedaleko je i prava zelena oaza u gradu, pluća grada, Šijanska šuma.

Nela Načinović, nedavno umirovljena ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice, imala je želju za svog mandata otvoriti i knjižnicu u Šijani. Nažalost, do toga nije došlo, no ostao je to kao plan za budućnost. Sve to jer je Šijana grad unutar grada, sa svim sadržajima. A opet, budući da je to jedan od najvećih gradskih mjesnih odbora s potencijalom dodatnog razvoja - smješten na površini od 3.421.918 metara kvadratnih, obuhvaćajući gradske četvrti Šijana, Monte Ghiro i prigradska naselja Valica – Ilirija, Vidrijan i Vernal, gdje živi gotovo sedam tisuća stanovnika - karakterizira ga raznolikost.

- Nije ni Šijana baš tako mladi pojam! Spominje se 1303. godine. Zavjetna crkva Gospe od Milosti, svetište i orijentir, sagrađena je 1886. godine a pamti mnoga hodočašća – nekoć više nego danas – osobito iz mjesta južne Istre. Ponegdje se uz Koparsku ulicu vide ostaci bunara jer su još 70-ih godina prošlog stoljeća ovud bila obrađivana polja. Stariji su Šijanci pričali da su, okopavajući krumpir i kukuruz, uz ritam motika, naizmjence pjevali operne arije (!?). Kao prateći puhači, njačući bi se javili i magarci na ispaši... Šijana je danas relativno ugodna gradska četvrt jer je dobro opremljena uslužnim djelatnostima. Brzo se izlazi iz grada i brzo ovamo ulazi. Iznimke su ljetni mjeseci.

(Snimio Dejan Štifanić)Štoviše, i uz stambene zgrade sve se teže nalazi mjesto za parkiranje. Morat ćemo se priviknuti na romobile! Šijanska šuma, nekad carsko-kraljevski Paviljon, ostaje uglavnom bez moderne, održive vizure ladanjskih gradskih sadržaja. Između Valturske i Koparske ulice prostire se ledina s dijelom neuređena šumarka, umjesto doličnog parka! Desetljećima je na prostoru bivše vojarne (Trg 1. istarske brigade) velika zgrada prazna... Veliki kružni tok bez podvožnjaka jedan je od primjera infrastrukturne neinventivnosti. Unatoč svemu, zasad je bolje u Šijani nego u centru grada, veli dugogodišnji stanovnik Šijane, novinar i književnik Daniel Načinović.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater