PULA

TEČE LI PRESPORO OBNOVA POVIJESNOG GRADSKOG KUPALIŠTA? Grad: Mol na Stoji bit će obnovljen puno prije sezone kupanja

| Autor: Duška PALIBRK
(D. PALIBRK)

Povijesno gradsko kupalište Stoja konačno je došlo na red za obnovu sredstvima iz gradskog proračuna, vijest je koja je svojevremeno obradovala Puležane. Sada se već pitaju zašto sve to ide tako sporo i hoće li oronulo javno kupalište i novo ljeto dočekati nespremno. Rekonstruirana je terasa starog sunčališta koja se opasno urušavala, a onda je na red došao i mol s kojeg su uklonjene zahrđane ograde i već opasna skakaonica. Zasad mu je ojačana središnja konstrukcija.

Neke mašine su tu, građevinski otpad svjedoči o proteklim zahvatima, ali radnika za našeg obilaska nismo zatekli. Oni kojima je ovo omiljena šetališna tura kažu da tu i tamo vide pokojeg radnika u poslu.

Prema odgovoru iz Grada Pule, ugovorom je izvođač radova, Izgradnja Popovački, obrt za građevinarstvo iz Duge Rese, obvezan dovršiti konstruktivnu sanaciju potpornih zidova i hodne plohe mola na kupalištu Stoja do prve polovice travnja. Ugovor je vrijedan 524 tisuće kuna, a gradilište je otvoreno 11. studenog prošle godine, s rokom izvedbe od 150 dana.

- Kao preduvjet za sanaciju, ranije su izvršeni geomehanički istražni radovi, geodetski i podmorski snimak mola na osnovu kojih je izrađen i glavni projekt sanacije. Riječ je o specijalnoj vrsti radova koji se izvode dijelom u morskoj vodi, a dijelom izvan vode, iz kojeg razloga u određenim momentima zahtijevaju specifične vremenske uvjete za izvođenje. Uz sanaciju navedenih oštećenja, planirana je i zamjena korodirane metalne ograde te izrada nove čelične konstrukcije skakaonice prema originalnom projektu iz 1933. godine, kao i nove stepenice za izlaz iz mora, kažu iz gradske uprave.

Projekt konstruktivne sanacije mola izrađen je prema posebnim uvjetima Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, a uz planiranu dinamiku radova te nastavak povoljnih vremenskih uvjeta, očekuje se da će posao biti završen i prije ugovorenog roka, što je svakako puno ranije od početka sezone kupanja, obećavaju iz Grada.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater