UZ 16. LIPNJA

FOTO/SVJETSKI DAN MORSKIH KORNJAČA Iz Aquariuma u more puštene oporavljene glavate želve Maro i Oliver-Raul

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ


U povodu 16. lipnja, Svjetskog dana morskih kornjača, danas su kod Svjetionika na Verudeli u more puštene glavate želve Maro i Oliver-Raul koje su se oporavljale u pulskom Aquariumu. Ozdravljene kornjače se, naime, na njihov dan tradicionalno puštaju u more iz oporavilišta, gdje ih je preostalo još nekoliko: Ella Ravka, Martin i Mini Koko, dok je Karlo Albano preseljen u bazen brijunskog Safari parka.

Direktorica Aquariuma Milena Mičić, njezine kolegice biologinje Žana Moslavac i Karin Gobić te stručni suradnik Alen Kazalac i biologinja Žana Moslavac novinarima i dječjoj publici objasnili su da je Oliver-Raul mlada glavata želva pronađena 20. travnja ove godine u Medulinskom zaljevu u mreži stajaćici. Kornjaču je pronašao i od utapanja spasio ribar Luka Mezulić, a prvu pomoć su joj pružili Neven Iveša biolog i asistent na Fakultetu prirodnih znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, te studenti Oliver i Raul, po kojima je dobila ime. Takozvana juvenilna jedinka, čiji spol još nije poznat, bila je pothlađena i malaksala, ali se nakon višednevne intenzivne skrbi u potpunosti oporavila. Oliver-Raul je pri dolasku težio 2,3 kilograma, a procijenjena mu je starost od dvije do tri godine.

Maro je veća glavata želva koja je u Centar za oporavak stigla lanjskog srpnja. Nakon što ga je pronašla turistkinja na Korčuli, veterinar Sergije Vilović ga je preuzeo i organizirao transport do Veterinarske ambulante. Tamošnji veterinar Mario Gavranović obavio je prvi pregled i rendgensko snimanje: otkrivena mu je udica u jednjaku koja je odstranjena bez operativnog zahvata.

- Maro je imao i poteškoća u održavanju plovnosti, ozljedu lubanje i poremećaj probave. Svakodnevno je primao antibiotike, vitamine i infuzijute: nekoliko je mjeseci prisilno hranjen, podsjetila je Moslavac. Tek se nakon šest mjeseci počeo postupno oporavljati, a u zadnjih mjesec dana boravio je u vanjskom bazenu Centra da bi se navikao na uvjete u prirodi. Pri dolasku je težio 30 kila, da bi dogurao do 36 prilikom povratka u prirodno stanište. Duljina oklopa mu je 67 centimetara, a procjenjuje se da je star 15-ak godina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter