Aquarium u puli je puno više

Dva desetljeća rada uspješnog obiteljskog poduzeća. OVDJE SPAŠAVAJU KORNJAČE, UZGAJAJU RAŽE I IMAJU - VRTIĆ ZA RIBICE

Pustili smo u more Srećka, prvu ražu koja je uspješno uzgojena kod nas. Imamo i konzervacijske aktivnosti na Valsalinama, a morskim vrtićima za ribice jačamo biodiverzitet. Aktivnosti su nam usmjerene i prema revitalizaciji ovog kulturnog dobra, kaže biologinja Milena Mičić, osnivačica i direktorica Aquariuma

| Autor: Jelena MILOVIĆ, Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Aquarium Pula

Aquarium Pula


Sve aktivnosti kojima se Aquarium Pula trenutno bavi odsad se mogu pogledati u novootvorenom prostoru Info pointa na Verudeli, netom prije ulaska u bateriju San Giovanni, na mjestu na kojem je puno godina stajao kiosk. Riječ je o natkrivenom prostoru koji na videozidu prikazuje sadržaj povezan s njihovim aktivnostima, uz zanimljive brošure različitog sadržaja. Osim ove novine, baterija San Giovanni ili Sveti Ivan (ex disko Oasis) svoje će svečano otvaranje za javnost, kako je planirano, imati u prosincu ove godine, a prostor dobiva svoju potpuno novu namjenu - uskoro će, naime, u njoj biti egzotični postav. Najavljeno je to na preksinoćnjem obilježavanju 20. obljetnice rada ove ustanove na Verudeli.

fgr

Milena Mičić, biologinja, osnivačica i direktorica Aquariuma još je u lipnju kazala da su problem morski psi koji brzo rastu.

- Imamo sve ženke i velike su već oko 120 centimetara. Dosadašnji bazeni od pedeset kubika postali su za njih premali, zbog čega smo lani krenuli u potragu za optimalnim rješenjem. I našli ga. U prostoru od tisuću kvadrata ispod terase Verudela imat ćemo montažne bazene od 130 kubika i lagunu od 80 kubika u kojoj će biti smješteni tropski morski psi i mnoge nove ribe koje smo naručili iz Kenije, rekla je tada Mičić. Naglasila da će u Svetom Ivanu biti koraljni greben, tropska laguna, greben morskog psa te prikazi podvodnog svijeta Južne Amerike, Indonezije i Sjevernog mora.

Info point, kao što mu i samo ime nalaže, informirat će posjetitelje o životu unutar fortifikacija nastanjenih morskim svijetom.

- Nije to samo Aquarium, mi radimo puno više od toga. S kornjačama smo počeli već davno, a s periskama prošle godine. Imamo i uzgoj koji ne želimo zapustiti, a sve da bismo ih, što je želja i svih djelatnika akvarija u svijetu, vraćali u more, nabrojala je neke od aktivnosti Mičić. Napominje da su uzgajali lignje i hobotnice, iako je, kaže, teško uzgojiti primjerak, od male ličinke do odrasle jedinke.

fgr

- Pustili smo u more i prvu ražu - Srećka, to je prva raža koja je uspješno uzgojena kod nas. Imamo i konzervacijske aktivnosti na Valsalinama, pomažemo povećanju biodiverziteta, s morskim "vrtićima za ribice". Usto, aktivnosti su nam usmjerene i prema revitalizaciji ovog kulturnog dobra, veli Mičić i podsjeća kako je austrougarska utvrda Verudela, u kojoj je smješten Aquarium, izgledala nekada. Ušli su, kazuje, u potpuno zapušten prostor.

Fort Verudela, pojašnjava, u vlasništvu je Grada Pule, a vlasnik baterije San Giovanni je Arena Hospitality Group. Pohvalila je dosadašnju suradnju s njima, kroz aktivnosti koje su imali u postojećem prostoru baterije, a riječ je o edukacijskim programima. Novi postav u bateriji San Giovanni protezat će se na tisuću kvadrata, bit će egzotičnog karaktera i na njemu se, trenutno, intenzivno radi da bi se radovi do predviđenih rokova priveli kraju. Postupak je poprilično kompliciran, otkriva Mičić, a jedan od problema s kojim su se susreli jest i taj da im je propuštao veliki akvarij, što im je stvorilo nepredviđene probleme. Za sada je u funkciji Info point, a na bateriju ćemo još malo pričekati.

- Na Info pointu mogu se vidjeti sve fortifikacije Pule, a materijale smo dobili od Povijesnog i pomorskog muzeja Istre. Ljudi za sada idu u utvrdu Verudela u Aquarium, a nadam se da će vrlo brzo odlaziti i u bateriju pa stazicom do fort Verudele, najavljuje Mičić. Budući egzotičan postav te akvarijski odjel "Iza scene" bit će vrlo reprezentativan prostor, nakon što su se od 2012. do 2020. ovdje odvijali edukativni programi.

fgr

Nije naodmet prisjetiti se osobne karte pulskog Aquariuma koji slavi 20. rođendan. Mjesto je to gdje se na jedinstven način spaja bogatstvo Jadrana sa stoljetnom vojnom poviješću Pule. Akvarij je smješten u 130 godina staroj utvrdi Verudela, dijelu nekada moćnog obrambenog sklopa austrougarske tvrđave. Ondje se nalaze stotine vrsta riba sjevernog i južnog Jadrana te brojne vrste iz tropskih morskih i slatkih voda, kao i ribe hrvatskih rijeka i jezera. Ustrajno radeći na očuvanju morskog života, akvarij je dosad pokrenuo niz originalnih projekata za zaštitu ugroženih jadranskih vrsta, kao i Centar za oporavak morskih kornjača te niz edukativnih aktivnosti i radionica kroz oceanološki program Plave škole.

Aquarium Pula pruža jedinstvenu ponudu domaćim i stranim školskim grupama te individualnim posjetima. Od postava tu se mogu pogledati: jadranski, mediteranski, morski tropski, slatkovodni tropski, slatkovodni hladni postav, ali i krhko područje koje podržava iznimnu veliku brojnost riba i beskralješnjaka – sjeverna mora.

Aquarium Pula svoj razvoj neprekidno usmjeruje ka zaštiti najosjetljivijih i najugroženijih jadranskih vrsta uz konstantno podizanje svijesti javnosti. Morske kornjače obitavaju u svjetskim morima više od 110 milijuna godina, ali svakodnevni antropogeni utjecaj na morski ekosustav predstavlja neposrednu opasnost za njihov opstanak. Oporavak glavatih želvi u Centru u većini slučajeva traje do šest mjeseci.

fgr

Želve se nakon oporavka vraćaju u more (sbimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Najčešće ih primaju zimi te ih u periodu toplijeg vremena (lipanj - listopad) vraćaju u more. Osim kornjača, u Centru brinu i o ostalom morskom svijetu. Naime, više od tisuću svjetskih vrsta morskih pasa i raža je ugroženo te im prijeti izumiranje. Nekontrolirani ribolov uzrokuje drastično smanjenje populacija riba hrskavičnjača, stoga Aquarium Pula svoje konzervacijske aktivnosti usmjerava upravo prema njihovoj zaštiti.

Plemenita periska (Pinna nobilis) endemska je vrsta bogate povijesti i posebnog značaja za morski ekosustav. Jesen 2016. godine obilježio je početak jednog od najtežih i najpogubnijih razdoblja u povijesti postojanja plemenite periske.

fgr

Tim Aquariuma Pula svjedočio je 2019. godine na Mljetu masovnom pomoru plemenitih periski, a takav poražavajući prizor bio je poticaj za samoinicijativnu implementaciju konzervacijskih akcija radu zaštite preostalih jedinki na sjevernom dijelu Jadrana, koje je odobrilo nadležno ministarstvo. Jedna od ključnih djelatnosti Aquariuma je edukacija koja se, uz individualno/grupno vođenje, provodi kroz akvarijske izložbe, čime se podiže razina svijesti o potrebi zaštite i očuvanja prirode i životinja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter