NAJNOVIJEPIŠE LARISA RADIN

GASTRO KUTAK: Svi volimo fine školjke, zar ne?


Jako volim školjke. Svaki riblji objed u restoranu najviše volim započeti školjkama, barem dvjema kapama Sv. Jakova, a kod kuće ih pripremamo uglavnom kada je više vremena, vikendom ili u posebnim prilikama. Ne zbog vremena jer se brzo spreme već zato što školjke traže opuštenost, organoleptičku meditaciju i bezuvjetno, fino vino. Kako god, školjke jesu morska ljubav i inspiracija. Uskoro će dani školjaka, odlična ideja kako dodatno privući goste u konobe i restorane sjeverozapadnog istarskog priobalja. Ponuda je odlična, a kuharska mašta vrlo ambiciozna.

Oduvijek teško odolijevam sirovim oštrigama s par kapi limuna ili ljutikom i vinaigretteom kako sam naučila u Francuskoj i mogla bi ih pojesti koliko god. Nikad neću zaboraviti večeru sa društvom šestero prijatelja u legendarnom pariškom La Coupole na Boulevard du Montparnasse jedne tople rujanske večeri kada smo do posljednjeg krustavca sredili šest plateau Royal gdje je osim 108 kamenica bilo i puževa, rakova, jastoga, kozica i škampi, sve popraćeno buteljkama fantastičnog champagnea legendarnog Bruna Paillarda.

U Istri osim oštriga rado jedem i sirove dondole, dondole na žaru, mušule, kape, kaneštrele, lakirke ili rumenke, vongole, puževe volake i ugrke te pedoće… O pedoćima se raspredaju diskusije, mnogi ih ne preferiraju, baš kao ni sirove dondole, no ako ih doista volite teško im je odoljeti. Pedoći mogu biti fantastični ako naiđete na one prave, pune i sočne i osim buzare fine su na gradelama, pohane, marinirane ili u rižotu, dok ih u Francuskoj i Belgiji jedu zajedno s pommes fritesom. Neobično ali ukusno, valja svakako probati. Belgijski proizvođač visokokvalitetnog suđa Demeyere u programu specijalnosti ima i takozvani musselin pot, lonac za pripravu školjaka, a francuski Staub se diči prekrasnim plavim cocotticama u nekoliko oblika koje osim odlične provodljivosti topline kod same priprave predstavljaju atrakciju prilikom serviranja. No, kako sam prešla na bakreno posuđe u svakom slučaju preferiram tzv. bakreni caulderon za pripravu i serviranje raznih varijanti školjkaša, tradicionalnu predivnu posudu koja zlata vrijedi a ideje novih receptura za koje smo u razgovoru doznali s lokalnim restoraterima nagovještaju odličnu prognozu za novu istarsku prizemnu ambicioznu kuhinju. Radujem se i jedva čekam, u čast školjkama koje svi volimo, zar ne?


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam