PULA JE DOMAĆIN

SUSRET BOŠNJAKA JUGOISTOČNE EUROPE: Istra je nešto najljepše što se moglo desiti Bošnjacima

Ovo je prelijepa priča. Zbog epidemioloških mjera nismo u mogućnosti da svi Bošnjaci budu u našoj Istri i Puli. Naš cilj je da Bošnjaci dođu u Istru i Pulu i vide kako Bošnjaci žive i djeluju na ovom prelijepom poluotoku, poručio je Muhamed Muratagić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije

| Autor: Lara BAGAR
Muhamed Muratagić i Almira Raimović (Snimila Lara Bagar)

Muhamed Muratagić i Almira Raimović (Snimila Lara Bagar)


Pula će već tradicionalno biti domaćin 6. susreta Bošnjaka jugoistočne Europe koja će se u petak s početkom u 19 sati održati u Domu hrvatskih branitelja. Tom prilikom predstaviti će se i knjiga Mehmeda Džekića "Monografija Bošnjaka Istre", rečeno je jučer na konferenciji za novinare u prostorijama Vijeća bošnjačke nacionalne zajednice Pule i Istarske županije.

Nastup KUD-ova

Ovaj susret na neki je način nadoknada tradicionalnog susreta Bošnjaka koji se trebao održati prošle godine u listopadu no zbog situacije izazvane korone događaj nije održan.

Almira Raimović, predsjednica pulske Nacionalne zajednice Bošnjaka prezentirala je program u kojem će uz predstavljanja vrijedne monografije za bošnjačku zajednicu nastupiti i KUD Bosna Istarske županije i KUD Buzetski biseri iz Buzeta, dok će bogati gastro dio koji je neizostavni dio ove manifestacije ove godine biti izostavljen zbog epidemioloških mjera.

- Ovo je prelijepa priča. Zbog epidemioloških mjera nismo u mogućnosti da svi Bošnjaci budu u našoj Istri i Puli. Naš cilj je da Bošnjaci dođu u Istru i Pulu i vide kako Bošnjaci žive i djeluju na ovom prelijepom poluotoku i da to zajedno i pokušaju primijeniti u svojim sredinama, mada je to nemoguće, rekao je Muhamed Muratagić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije.

Istra drugi dom

"Istra je nešto najljepše što se moglo dogoditi Bošnjacima. Bošnjaci koji su došli tu rade i osjećaju se kao svoji na svome, doprinose razvoju Istre kroz svoja djelovanja i zanimanja i dobro su integrirani unutar čitavog sustava - od razine lokalne samouprave do općine, mesne zajednice. Eto, u Primorsko-goranskoj županiji ne uči se bosanski jezik, a u Istri se uči u tri grada - Buzetu, Puli i Labinu. A bosanski jezik se ne uči i nije predmet ni u BiH, a u Istri je to moguće", kazao je Muratagić te naglasio da u Istri trenutno živi oko šest tisuća Bošnjaka, koji su se tako izjasnili na popisu stanovništva, no procjene su da ih ima više.

Zbog epidemioloških mjera broj sudionika je ograničen te se organizatori poručuju da se zainteresirani obrate na broj 099/351-4966.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of