BROJKE NE LAŽU

Službena statistika kazuje da je i noćenja i turista u Puli više nego lani, DIO PODUZETNIKA UKAZUJE NA VELIK PAD PROMETA

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(D. MEMEDOVIĆ)

(D. MEMEDOVIĆ)


Cijene je morao sniziti jedan hostel u centru Pule, koji je ove godine popunjen svega 50 posto, za razliku od lani, kad je popunjenost bila 70 do 80 posto * Logično je da se stvara fama o turističkom padu budući da niču novi apartmani koje je teško prodati jer su novi na tržištu, bez iskustva i ocjena gostiju, kaže iznajmljivač Jasmin Hrvanović koji bilježi rast noćenja od 10 posto

Iako se početkom srpnja činilo da će sezona u Puli biti lošija nego lani, brojke govore suprotno. Službena statistika kazuje da je i noćenja i turista više nego lani, a oni najčešće odabiru upravo privatni smještaj koji i najviše raste proteklih godina. Zagazili smo debelo u špicu, grad je krcat turistima i teško je povjerovati da bi se netko uopće požalio da posla nema. No, dok neki trljaju ruke, drugi se žale na velik pad prometa. Činjenica je i da se svake godine rapidno povećava broj privatnih postelja u gradu, pa je došlo do neravnoteže ponude i potražnje. Neki su objekti poluprazni, a drugi s punjenjem nemaju problema. U cijeloj Istri je od prošle godine niknulo gotovo 2.000 novih turističkih objekata, među kojima je tek pet hotela, a ostalo je gotovo sve privatni smještaj. Broj ležajeva povećan je za više od 11 tisuća, od čega je 8,5 tisuća u privatnom smještaju.

Booking u zadnji čas

Jučer smo obišli središte grada, restorane, street food lokale, hostele i privatne iznajmljivače, želeći doznati je li uistinu sezona podbacila ili će se, do konca rujna, brojke ipak uravnotežiti. Privatni iznajmljivač Jasmin Hrvanović, suvlasnik osam apartmana u samom središtu Pule, kaže da je ove godine više last minute bookinga.

- To znači da gosti u zadnji čas odlučuju gdje će putovati. Nemamo ranih rezervacija koje su kod nas sigurne jer gost plaća 30 posto unaprijed. To smo uveli prije tri godine jer se znalo događati da se od 28 rezervacija, njih 25 otkaže u jednom mjesecu. Lipanj je bio bolji nego lani. Srpanj je 10-ak posto bolji, dok je kolovoz zasad lošiji, no vraćam se na početak priče i last minute booking. Rujan je, opet, solidan, kaže Hrvanović. Po njemu, logično je da se stvara fama o turističkom padu budući da niču deseci novih apartmana koje je teško prodati jer su novi na tržištu, bez iskustva i ocjena gostiju.

 

Povezane vijesti

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini