PRVA TRI KVARTALA

STANJE SIGURNOSTI ZADOVOLJAVAJUĆE, u Istri u devet mjeseci 3.430 KAZNENIH DJELA


Načelnik PU istarske Alen Klabot u izvještaju zaključuje da se nastavlja trend smanjenja kaznenih djela i prekršaja protiv javnog reda i mira, dok je stanje u cestovnom prometu obilježeno povećanjem broja poginulih

 

Koliko je živjeti u Istri sigurno, je li kriminalitet u porastu ili u opadanju, kakvo je stanje po pitanju zloupotrebe droga te kakvi su općenito trendovi iz oblasti sigurnosti, moguće je iščitati iz devetomjesečnog izvješća o stanju sigurnosti kojeg potpisuje načelnik PU istarske Alen Klabot. Ono što već na početku bode oči svakako je znatno povećanje kaznenih djela u oblasti kazneno-pravne zaštite djece i obitelji kojih je u prvih devet mjeseci evidentirano 619, što je čak 223 više takvih djela nego u istom razdoblju lani, kada ih je bilo 396.

Od ukupnog broja tih kaznenih djela, 52 su počinila djeca u dobi između 14 i 18 godina, djeca u dobi do 14 godina počinila su četiri kaznena djela, što je značajno smanjenje nego lani kada je bilo takvih 15 kaznenih djela. Policija se bavila i kibernetskim kriminalnom, a u izvještajnom razdoblju zabilježeno je takvih 45 kaznenih djela, od čega se 35 odnosi na računalne prijevare, a deset kaznenih djela vezano je uz iskorištavanje djece za pornografiju.

Šteta 25,8 mil. kuna

Kada se gledaju zbirni podaci o stopi kriminaliteta, proizlazi da je ona u padu za jedan posto. Tijekom devet mjeseci evidentirano je ukupno 3.430 kaznenih djela, prosječno 13 kaznenih djela dnevno, a posljedica je materijalna šteta od 25,8 milijuna kuna.

Policija je u izvještajnom razdoblju uspjela riješiti 1.717 kaznenih djela, odnosno polovicu, ili 4 posto više nego lani, za što je prijavljena 901 osoba. Gledajući strukturu u dijelu općeg kriminaliteta, evidentirano je 3.039 kaznenih djela, što čini čak 89 posto ukupnog kriminaliteta kojim se bavi policijska uprava. Najviše kaznenih djela iz općeg kriminaliteta zabilježeno je na području Policijske postaje Pula (50 posto), što je dva posto više nego lani. Najviše je bilo teških krađa i krađa, njih 1.899, ali je pozitivan trend to što se bilježi devet posto manje ovih kaznenih djela nego u istom vremenu lani.

Što se tiče organiziranog kriminala u Istri, i ono je u blagom padu. Tijekom prvih devet mjeseci evidentirano je 48 kaznenih djela dok ih je lani bilo šest više. Najviše je bilo slučajeva vezanih uz protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, bilo je i devet kaznenih djela iznude, slijedi protupravna naplata i nedozvoljeno posjedovanje, izrada te nabavka oružja i eksplozivnih stvari. Evidentirano je i po jedno djelo izbjegavanja carinskog nadzora, nedozvoljene trgovine, krivotvorenja novca i zločinačkog udruženja.

U dijelu gospodarskog kriminaliteta policija bilježi 156 kaznenih djela, ili 4 posto manje nego lani. Najviše je bilo (61) krivotvorenja službenih isprava, 57 kaznenih djela odnosi se na zlouporabu položaja i ovlasti, 14 djela vezano je uz pronevjere. Tu je i šest kaznenih djela prijevare u gospodarskom poslovanju, utaje poreza, neisplata plaća, zlostavljanje na radu. U tom dijelu prijavljeno je 27 počinitelja koji su počinili štetu u iznosu od 3,5 milijuna kuna.( Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter