OPORAVLJAJU SE OD TRAUMA

Srednjoškolci iz potresom pogođenog područja na besplatnom su odmoru u Puli. Maturantica Iva: KAD SE TO DOGODILO, BOJALI SMO SE SVEGA, S VREMENOM POSTANE LAKŠE

Ovaj poklon nam jako puno znači, da se malo opustimo, odmorimo, uživamo u ljepotama Istre. Izlet je odlično organiziran, domaćini su iznimno ljubazni. Uživali smo u ljepotama Brijuna, Arena je prekrasna… Nema riječi kojima bismo opisali ovo što mi sada doživljavamo, ističe pedagoginja Gabrijela Kramarić Eid

| Autor: Ružica KORACA
(snimio Duško Marušić Čiči)

(snimio Duško Marušić Čiči)


Učenici srednje Strukovne škole Sisak s potresom pogođenog područja Sisačko -moslavačke županije u četverodnevnom su posjetu Puli i Istri, gdje im je osiguran besplatan boravak, a troškove snose Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Hrvatska udruga turizma i Arena Hospitality Group. Stotinjak učenika raznih smjerova i deset voditelja uživa u Puli i Istri. Potres je učinio svoje, ostavio posljedice na svima. Ipak, uspjeli su zaboraviti sve nedaće koje su ih snašle i uživati u izletu. S učenicima smo se družili ispred Arene koju su netom posjetili. Razgovarali smo i s pedagoginjom Gabrijelom Kramarić Eid.

Zlata vrijedno

"Izlet nam je omogućen zahvaljujući donatorima kojima od srca zahvaljujemo, ovoj djeci je to doista potrebno. Traume koje su doživjela ova djeca, ali i mi odrasli, za vrijeme i nakon potresa ne mogu se opisati. Ovaj poklon nam jako puno znači, da se malo opustimo, odmorimo, uživamo u ljepotama Istre. Izlet je odlično organiziran, domaćini su iznimno ljubazni. Uživali smo u ljepotama Brijuna, Arena je prekrasna… Nema riječi kojima bismo opisali ovo što mi sada doživljavamo. Potres i situacija nakon njega ostavili su posljedice, a smiraj Istre svima odgovara. Mi inače i radimo s učenicima na otklanjanju posljedica koje je na njih ostavila dvostruka pandemija - korona i potres. Posljedice svega što smo doživjeli su vidljive. Svi smo izbačeni iz nekakve kolotečine. Ipak, prioritet su djeca koju trebamo usmjeriti na pravi put i pomoći im, stoga ovakvi izleti zlata vrijede", kaže Gabrijela.

Pedagoginja nam opisuje kako se traume koje su djeca proživjela manifestiraju na razne načine. Neka djeca nemaju problema s verbalizacijom i otvoreno kažu što ih muči, dok druga imaju poteškoće s koncentracijom, učenjem, čak i s poremećenim međuvršnjačkim odnosima. Ipak, učenici najčešće imaju poteškoće kod spavanja. "Ova okolina im odgovara. Nema straha, mi svaki dan nešto iščekujemo, ovdje toga nema", ističe Gabrijela.

Dojmove izleta, ali i trauma koje su proživjele s nama su podijelile Petra i Iva, maturantice iz Siska.

"Biti ovdje je svakako olakšanje. Doma nas sve podsjeća na ono što smo prošli. Pogotovo mi koji smo bili kući u trenutku potresa. Zna biti situacija kada se trgnem na neke zvukove ili pokrete. Jučer kada smo išli na Brijune sama trešnja broda u meni je izazvala nelagodu. Da, ostaju tragovi trauma, ali Brijuni i brijunska priroda, Arena i sve što smo doživjeli ovdje je predivno", kaže buduća modna tehničarka Petra.

gg

Njezina kolegica Iva također ističe da joj je ovdje sve predivno. "Društvo je odlično, izleti genijalni, more savršeno, bez obzira na vrijeme. Ne mogu skinuti osmijeh s lica. Znate, za vrijeme potresa ostala sam zaključana u kupaonici, strah je bio neopisiv. U tom periodu bojali smo se svega, s vremenom postane lakše. Naviknuli smo se na sve, educirani smo kako se ponašati u slučaju potresa", priča nam Iva koja nas je očarala smirenošću.

Plemeniti projekt

gg

Nakon što je u lipnju prvih 180 učenika iz tri osnovne škole boravilo u Istri i Valamar hotelima, od danas i ostatak učenika s područja Sisačko-moslavačke županije kreće na more duž jadranske obale. Tako će, u sklopu projekta "Tisuću učenika, milijun doživljaja", srednjoškolci i njihovi profesori iz preostalih 10 škola tijekom rujna i listopada posjetiti Istru, Kvarner i Dalmaciju, zahvaljujući turističkim kompanijama koje su za njih osigurale besplatan smještaj - Aminess hoteli Novigrad, Plava laguna Poreč, Maistra Rovinj, Arena Hospitality Group Pula, Jadranka Mali Lošinj, Jadran Crikvenica, Hoteli Omišalj, Falkensteiner Zadar, Turisthotel Zadar, Bluesun hoteli Zagreb, Imperial Riviera Rab te Radisson Blu Resort & Spa Split.

"Drago mi je što uspješnu turističku sezonu možemo zaokružiti ovakvim plemenitim projektom u sklopu kojega su za djecu i njihove profesore besplatan boravak u najljepšim krajevima naše zemlje osigurale članice Hrvatske udruge turizma. Vjerujem da je ovo zaista lijep način za obilježavanje početka školske godine, posebice kad znamo što su sve djeca s područja Banovine proživljavala proteklih mjeseci i koji ih sve izazovi čekaju u narednom razdoblju. Turistički je sektor još jednom pokazao svoju snagu i spremnost na pružanje ruke solidarnosti onda kada je to najpotrebnije", ističe direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater