Slučaj "catering"

SMIJU LI UČITELJI JESTI ŠKAMPE Jesu li pršut, sir i riba predobra hrana za učitelje

| Autor: Jasna ORLIĆ

Sigurno ima dovoljno materijala za kritiku ministrice Divjak i njeno ministarstvo kad je riječ o kurikularnoj reformi i drugim temama. Prozivanje zbog sendviča sa škampima za učitelje koje plaća EU fond je pomalo prljavo i nepošteno

  

Svi oni koji su ikad imali posla sa projektima EU fondova znaju da se u sklopu radionica, predavanja ili stručnih skupova sudionicima osigurava obrok iz tog istog europskog novca. Stoga populistički i nisko odzvanjaju tvrdnje u članku Jutarnjeg lista u kojem prozivaju ministricu Blaženku Divjak zbog toga što je učiteljima na stručnim skupovima za kurikularnu reformu osigurala marendu i ručak na teret europskog Socijalnog fonda koji i plaća cijeli projekt. Riječ je o projektu koji se planira provesti od sredine veljače do 31. prosinca ove godine.

 Atraktivna putovanja

Onaj koji je pisao projekt, a isti takav je bio prihvaćen i lani, dobro zna ulaze li u takozvani prihvatljiv trošak sendviči na kojima će, gle za vraga, biti i škampi. Valjda su pršut, sir i riba predobra hrana za učitelje. Hrvatske porezne obveznike ne mora zbog toga boljeti glava, jer neće jesti na njihov račun. Niti ih na skup šalje neka tvrtka koja im želi uvaliti proizvod kao što je to primjerice s liječnicima kojima farmaceutske tvrtke plaćaju atraktivna putovanja da bi im prezentirali svoje proizvode koje će uvaljivati pacijentima.

Sigurno ima dovoljno materijala za kritiku ministrice Divjak i njeno ministarstvo kad je riječ o kurikularnoj reformi i drugim temama. Prozivanje zbog sendviča sa škampima za učitelje koje plaća EU fond je pomalo prljavo i nepošteno.

Europski projekti imaju svoju logiku i svoja pravila. Ako trošak ulazi u opravdane troškove on se priznaje i plaća.

Trošak cateringa je u ovom slučaju prihvatljiv trošak. On jedino ne smije biti najveći trošak projekta, što u ovom slučaju prema dostupnim podacima ne bi bio. Trebat će dobro obrazložiti cijenu troška koji prelazi 200 kuna po osobi. No, i to se može napraviti ukoliko se ta ponuda pokaže kao najpovoljnija od svih, smatra Kristina Rabar konzultantica za europske projekte u Puli. Slično razmišlja i Davor Škrtić iz Eurokonzaltinga, koji kaže da je u sklopu pojedinih natječaja iz EU fondova prihvatljiv trošak i usluga cateringa. Isto se odnosi i na Europski socijalni fond. Dakle, usluga cateringa nije nešto iznimno ili nedopušteno. Prijavitelji mogu i ne moraju prijaviti isti trošak kao prihvatljiv u projektu. 

56 kuna po glavi

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja doznajemo da je riječ o jednakoj praksi kao i prošle godine u kojoj se, isključivo iz EU fondova, nabavljaju usluge hrane i pića za oko 32.000 učitelja, ravnatelja, stručnih suradnika svih osnovnih i srednjih škola te centara za odgoj i obrazovanje u Hrvatskoj te domaće i strane stručnjake koji su podrška reformi. Planirana su dva ciklusa stručnih usavršavanja, a u svakome od njih bit će održano oko 900 stručnih skupova, dakle ukupno oko 1.800 stručnih skupova ukupno za oko 64.000 sudionika. Ukupan iznos je 4 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 56 kuna bez PDV po sudioniku za stručna usavršavanja u trajanju od najmanje četiri sata te 180 kuna bez PDV-a po sudioniku za sastanke stručnih radnih skupina i ostalih dionika čije je trajanje cjelodnevno odnosno traje 8 ili više sati. U navedeno su uključene usluge hrane i pića, a ručak će biti poslužen kao švedski stol. Također, ističemo kako su u tehničkim specifikacijama navedeni primjeri jela, a ne stvarna jela koja se nabavljaju, odgovorili su iz Ministarstva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama