ZAGREBAČKA ULICA

SMEĆE ZATRPALO ULAZ U STARU BOLNICU U napuštene prostore ulaze beskućnici i ovisnici. Neće to prestati sve dok ne obnove zgradu

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
(N. LAZAREVIĆ)

(N. LAZAREVIĆ)


Sve je bilo u redu dok su trajali radovi na zgradi, do lipnja, a onda se sve to opet zakrcalo. Naime, Sveučilište je započelo obnovu zgrade, i to krovišta iznad dijela bivše radiologije, lijevo od ulaza. Sada moramo nastaviti s radovima i kada sve završimo, ovakve se stvari više neće događati, kaže nam prof. dr. sc. Lorena Mošnja-Škare, prorektorica za upravljanje resursima pulskog Sveučilišta

 

Nekadašnji ulaz u stari interni odjel Opće bolnice Pula u Zagrebačkoj ulici doslovno je zatrpan glomaznim otpadom. Iako to i nije nova priča, jer ovaj je prostor višekratno čišćen od raznoraznog smeća, činjenica je da se to stalno ponavlja. Eto, upravo je prošlog tjedna, osupnut prizorom koji je zatekao gotovo u samom centru grada, fotografije ovog generalnog nereda poslao čitatelj. I zahvaljujući tome, do kraja tjedna i ovaj je put glomazni otpad očišćen. No, pitanje je dokad?! 

Grad upozorava

Javnost je i ovaj put sa zgražanjem komentirala ovakav nemar nadležnih - ma tko oni bili. Netko pritom proziva Grad kojem bi, kako kažu, "prvom trebalo biti u interesu da se ovakvo ruglo u samom centru počisti", netko, pak, Županiju koja je vlasnik bolnice pa, po analogiji, i svih njenih prostora, sadašnjih i bivših; a netko i Sveučilište koje je odnedavno upravo u ovom prostoru stare bolnice počelo uređivati i širiti studentski kampus, nakon što su od Županije prostore dobili na upravljanje. Stoga smo i mi redom nazvali nadležne. Tako nam su nam iz Županije odgovorili da su "zgradu bivšeg internog odijela prepustili na upravljanje Sveučilištu Jurja Dobrile te da se njima i obratimo po pitanju održavanja i adaptacije". Iz Grada Pule su naglasili da je briga o uređenju, pa tako i čistoći, "svakako jedan od prioriteta različitih aktivnosti koje se provode u sklopu nadležnosti gradskih službi". No, na koncu su nas i oni uputili na Sveučilište. "Treba istaknuti kako je u provedbi svih ovih aktivnosti ključna uloga i vlasnika nekretnina koji su u obvezi voditi računa o stanju čistoće i uređenosti. Što se navedene lokacije tiče, dana je na korištenje Sveučilištu Jurja Dobrile, koje je korisnik prostora, pa će ih i Grad upozoriti na potrebu održavanja čistoće", piše u odgovoru Grada Pule.

Situaciju smo provjerili i na Sveučilištu. Kako nam je u startu rezignirano ustvrdila prof. dr. sc. Lorena Mošnja-Škare, prorektorica za upravljanje resursima, "dok se cijeli taj prostor ne sredi, neće biti sreće".

- U više smo navrata to čistili, odvozili otpad, i glomazni i infektivni, svakakav, a na kraju gdje smo?! Opet ga ima. Moram reći da je sve bilo relativno u redu dok su trajali radovi na zgradi, dakle, sve do lipnja, a onda se sve to opet zakrcalo. Naime, Sveučilište je započelo obnovu te zgrade, točnije počeli smo s obnovom krovišta iznad dijela bivše radiologije, lijevo od ulaza. Sada moramo nastaviti s radovima i kada sve završimo, ovakve se stvari više neće događati, kaže nam prof. dr. sc. Mošnja-Škare. Pojašnjava da je za te dodatne radove dobiveno 500 tisuća kuna, ali treba razmisliti o prioritetima, a to će zasigurno biti unutrašnje uređenje prostora bivše radiologije. Na bivšoj radiologiji smjestit će se tako 3D print laboratorij i privremeno simulacijski kabinet vještina za sestrinstvo i medicinu, do obnove preostalog dijela interne.

Mošnja-Škare pojašnjava da će se prvo urediti taj dio koji se ne financira iz Europskih fondova već iz proračunskih sredstava, dok je za drugi dio zgrade Sveučilište apliciralo projekt na natječaj Europske unije za uređenje znanstvenih laboratorija. Dok se taj natječaj ne okonča, neće se moći krenuti s uređenjem i drugog dijela te zgrade. Vjeruje kako bi do kraja godine trebao biti poznat rezultat natječaja.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater