SVEČANA SJEDNICA

Skupštine IPD-a na pulskom sveučilištu Iza Istarskog povijesnog društva - USPJEŠNO I VRLO SADRŽAJNO DESETLJEĆE RADA

| Autor: Zoran ANGELESKI

Uspješnost potvrđuje i broj od trenutno 84 člana ovog društva koje deset godina promiče i potiče sustavno istraživanje istarske povijesti, povezivanje povjesničara i svih koji aktivno rade na proučavanju prošlosti, osobito mladih istraživača, kao i sve zaljubljenike u istarsku prošlost

 

Svečana sjednica skupštine Istarskog povijesnog društva u povodu desete obljetnice njegova osnutka i djelovanja održana je prekjučer u svečanoj dvorani pulskog sveučilišta "Tone Peruško", pod vodstvom njegova predsjednika, povjesničara dr. Maurizia Levaka. On je podsjetio na okolnosti u kojima je društvo osnovano, istaknuvši kako se potreba za njegovim pokretanjem pojavila kao prirodna posljedica osnutka (1994.) i višegodišnjega djelovanja Odsjeka za povijest na pulskom Filozofskom fakultetu.

Poticanje istraživanja

Istarsko povijesno društvo osnovano je 15. veljače 2010. godine s glavnim ciljem okupljanja istarskih povjesničara i svih ljubitelja povijesti te poticanja istraživanja povijesti Istre. U njegovu osnivanju tada su sudjelovale ustanove koje se bave povijesnom znanošću i/ili okupljaju povjesničare u svojim redovima - Odsjek za povijest Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, rovinjski Centar za povijesna istraživanja, Državni arhiv u Pazinu, Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar" Zagreb - Centar Pula, Povijesni i pomorski muzej Istre te Sveučilišna knjižnica u Puli, a među osnivačima su bili i članovi pulskog ogranka riječkog Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Istarsko povijesno društvo već cijelo desetljeće promiče i potiče istraživanje istarske povijesti, povezivanje povjesničara i svih koji aktivno rade na proučavanju prošlosti, osobito mladih istraživača, kao i sve zaljubljenike u istarsku prošlost. Društvo izdaje vrijedne znanstvene i stručne radove u tiskanom obliku i na mrežnim stranicama, održava javna stručna predavanja radi popularizacije i širenja znanja o istarskoj prošlosti, organizira znanstveno-stručne skupove, izložbe i predstavljanja knjiga. Uspješnost djelovanja Istarskog povijesnog društva potvrđuje i broj od trenutno 84 člana.

Glavni projekt Istarskog povijesnog društva je, 2011. godine pokrenut historiografski časopis "Histria" s godišnjim ritmom izlaženja. Časopis se bavi istarskim temama od najstarije povijesti do suvremenog doba, a pruža i godišnji pregled historiografskih događanja u Istri i o Istri. Glavni urednik Maurizio Levak zahvalio je na podršci i suizdavačima časopisa - Sveučilištu Jurja Dobrile, Povijesnom i pomorskom muzeju Istre i Arheološkom muzeju Istre.

Važan projekt

Vrijedi istaknuti i projekt "Stoljeće europskog antifašizma. Istra između lokalnog i globalnog" koji je nastavak projekta "Istarske sudbine: lstrani u sabirnim i zarobljeničkim logorima za Drugoga svjetskog rata i poraća" koji su 2010. godine pokrenuli prof. Igor Jovanović i prof. Igor Šaponja, članovi Istarskog povijesnog društva, prikupivši 120 video-svjedočanstva Istranki i Istrana koji su preživjeli nacističke koncentracijske logore, a zadnjih godina prikupljaju i svjedočanstva ljudi koji su u prvom poratnom desetljeću iz različitih razloga ilegalno emigrirali preko tada dobro čuvane granice prema zapadu. Cijeli projekt uspješno vode dr. Milan Radošević (dopredsjednik Društva) i dr. Renato Matić, a suradnici su, osim Šaponje i Jovanovića, dr. Anita Dremel, mag. hist. Vedran Dukovski, mag. hist. David Orlović, dr. Alen Tafra i dr. Stipan Trogrlić.

Društvo od samih početaka djelovanja ima i svoju mrežnu stranicu, o čemu je govorio dopredsjednik Društva Milan Radošević, a njezin autor Aldo Šuran o tehničkim izazovima njezina pokretanja i razvoja. Uz nju je pokrenut i profil na Facebooku, koji uređuje Nikša Minić. Šuran je predstavio projekt "Fotohist(o)rija", kojim se prikupljaju stare fotografije istarskih naselja i spomenika na mrežnoj stranici, a Minić je govorio o sličnom projektu, "Cinehistriji", kojim se na mrežnim stranicama objavljuju kratki filmski zapisi, uglavnom dokumentarnog tipa, iz istarske prošlosti. Luka Tidić je urednik rubrike "Istarski vremeplov", koja prenosi vijesti starih novina, svakodnevno ih ažurirajući da bi bile vezane za aktualan datum.

Ivan Žagar bio je, uz Davida Orlovića, voditelj projekta predstavljanja knjiga stručne povijesne problematike, kojim je javno predstavljen velik broj novih publikacija koje se bave istarskom poviješću. Društvo je organiziralo i dva međunarodna znanstvena skupa (2011. povodom 150. godišnjice uspostave Istarskog pokrajinskog sabora i 2016. o stradavanju istarskog civilnog stanovništva u Prvom svjetskom ratu), i izdalo zbornik radova "U sjeni Velikoga rata. Odraz ratnih zbivanja na život istarskoga civilnog stanovništva" 2019. godine, koji su uredili Mihovil Dabo i Milan Radošević.

Organizirano je i nekoliko izložbi, o povijesti pulskih nogometnih igrališta (Anton Percan), crkvama baljanskoga područja (Milan Radošević i Aldo Šuran) te izuzetno uspješnu "Palež u sjećanjima", koja je dosad gostovala na 20-ak mjesta u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji, a koju je predstavio jedan od njezinih suautora Željko Cetina. O suradnji s pulskom Udrugom antifašističkih boraca i antifašista govorio je Radošević, istaknuvši suorganizaciju znanstvenoga skupa "(Anti)fašizam u prošlosti i sadašnjosti" 2014., kao i izdavanje istoimenoga zbornika (2015.).

Jedna od aktivnosti IPD-a je i uređivanje Istrapedije, istarske internetske enciklopedije, što traje od kraja 2016., o čemu je izvijestio glavni urednik Goran Prodan. Unose se nove natuknice te dopunjavaju i ažuriraju postojeće, a Prodan je pozvao članove da se uključe pisanjem natuknica, kao i prijavom dopuna postojećih. Od te godine traje i suradnja s nekoliko pulskih mjesnih odbora (Stari grad, Gregovica, Stoja i Šijana), u sklopu koje Društvo organizira predavanja vezana za povijest određenih dijelova grada za širu javnost. Pri uspostavi te suradnje, ali i na drugim projektima, Društvo se posebno zahvalilo Aniti Flego Sponza, kojoj je tom prigodom svečano dodijeljeno počasno članstvo u Društvu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater