EKONOMSKA ŠKOLA PROSLAVILA 70. ROĐENDAN

Škola koja je obrazovala generacije uspješnih poduzetnikaGlumci INK-a Valter Roša i Lara Živolić, i sami nekadašnji đaci ove škole, osmislili su scenski nastup učenika koji su u tri scene predstavili 50-e i 70-e godine prošlog stoljeća, kao i suvremeno doba u učionici, citirajući članke Glasa Istre o natjecanjima i problemima škole kroz povijest

Ekonomska škola svečanom je priredbom u Domu hrvatskih branitelja, pred brojnim gostima, obilježila 70. godišnjicu osnutka.

Valter Roša i Lara Živolić, glumci INK- Gradskog kazališta Pula osmislili su scenski nastup učenika škole koji su u tri scene predstavili 50-e i 70-e godine prošlog stoljeća, kao i suvremeno doba u učionici, citirajući članke Glasa Istre o natjecanjima i problemima škole kroz povijest. Glumci su i sami bivši učenici škole, a ovo je bio njihov dar u povodu velike obljetnice.

Emotivna su bili govori Ivana Klarića, i danas stenografa u Gradu Puli i Županijskoj skupštini, te Dražena Janjuševića, predstojnika Ureda državne uprave Istarske županije koji je vrlo živopisno predstavio život u ekonomskom tehnikumu, đačkom domu i gradu, prisjetivši se starih dana i tadašnjih uspješnih rezultata koje su učenici ostvarili na raznim natjecanjima.

Predstavljena je i Monografija Ekonomske škole u kojoj su sakupljeni svi vrijedni podaci i zanimljivosti iz prošlosti ove obrazovne ustanove. Tom se prilikom telefonski s Cresa javio 94-godišnji Ivan Lekić, koji je bio učenik prve generacije tehnikuma, a kasnije i direktor ispostave Riječke banke u Malom Lošinju.

Ravnatelj škole Petko Radulović zahvalio se pripadnicima prvih školskih generacija:"Hvala svima koji su bili dio naše povijesti i vjerujem da ćemo zajedno nastaviti doprinositi razvijanju našeg grada, županije i domovine Hrvatske."

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci izrazila je zadovoljstvo što ima prilike sudjelovati na proslavi velike obljetnice Ekonomske škole.

- Edukativnim programima koji su stvorile brojne uspješne generacije uspješno ste odgovorili na potrebe kako prijašnjeg, tako i današnjeg društva, kazala je. Prema riječima zamjenice istarskog župana Sandre Čakić Kuhar, ova je obljetnica velika čast ne samo za školu, nego i cijelu Županiju.

Ekonomska škola je osnovana 1948. godine kao Ekonomski tehnikum i djelovala je u zgradi Učiteljske škole (današnja zgrada Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti). Škola je iznjedrila mnoge uspješne poduzetnike, među kojima su predsjednica Uprave Tehnomonta i Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja i dugogodišnji direktor Uljanika Karlo Radolović.

(M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini